Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Eko Targ pod Krakowem. Z lokalnymi smakołykami - zakwasami, kiszonkami, przetworami, wypiekami

Barbara Ciryt
Barbara Ciryt
Ekologiczny targ na zabierzowskim Rynku
Ekologiczny targ na zabierzowskim Rynku Barbara Ciryt
Pyszne, zdrowie produkty oferowali wystawcy na Eko Targu w Zabierzowie na Rynku. Było ponad 20 wystawców i gotowanie z Andrzejem Polanem. Było ciasto drożdżowe na cztery blachy i zalewajka na selerowym zakwasie.

Na straganach był wielki wybór lokalnych produktów, zdrowych i smacznych.

Wystawcy oferowali pyszne zakwasy z marchwi, selera, buraków, przeróżne kiszone warzywa, przetwory z cukinii, pomidorów, papryki. Były też zupy, tarty, ciasta, wędliny, soki, kawa, zioła, miody, wina i sery. A do tego wyroby ceramiczne - miseczki, kubeczki, talerze, patery, doniczki oraz dziergane serwetki i łapacze snów. Była również biżuteria z "zaklętymi" w żywicy suszonymi kwiatami.

Eko Targ to także okazja do pozbycia się elektrośmieci, zepsutych urządzeń elektrycznych. Do gminnego kontenera mieszkańcy przynosili stare, zużyte komputery, mikrofalówki, była nawet zmywarka i inne urządzenia domowe, które już przestały pełnię swoje role. A do tego odbierano zużyte baterie. Za oddanie takich elektrośmieci można było uzyskać roślinę kwiatki do ogrodu lub do domu.

Poza tym były warsztaty dla dzieci z sadzenia kwiatów, które przeprowadzała firma - współtworząca targ ekologiczny. A dla ludzi z zacięciem artystycznym były warsztaty ceramiczne. Uczestniczyli w nim m.in. członkowie hiszpańskiej delegacji, która uczestniczyła w programie Erasmus. Natomiast mieszkańcy Zabierzowa nie zrobili tłumu ekologicznym targu - mimo różnorodności na stoiskach i świetnej pogody.

Show na scenie za to robił Andrzej Polan, pasjonat gotowania. Opowiadał o swoich przygodach z różnymi smakami, poznawaniem potraw od dzieciństwa, gotował zupę, piekł ciasto drożdżowe. A na koniec każdej z trzech części kulinarnego show pod sceną na zabierzowskim Rynku ustawiały się kolejki na degustację tego co mistrz kuchni przygotował.

Wzrósł koszt produkcji wędlin

od 16 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: Eko Targ pod Krakowem. Z lokalnymi smakołykami - zakwasami, kiszonkami, przetworami, wypiekami - Dziennik Polski

Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto