Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Za mięsne smakołyki na Jarmarku Bożonarodzeniowym na Rynku Głównym w Krakowie trzeba słono zapłacić. Tyle co za dobry obiad

Redakcja
Jarmark Bożonarodzeniowy od lat cieszy się dużą popularnością. Przed stoiskami ustawiają się kolejki klientów
Jarmark Bożonarodzeniowy od lat cieszy się dużą popularnością. Przed stoiskami ustawiają się kolejki klientów Marcin Banasik
Za jednego małego kabanosa trzeba zapłacić 10 zł, większy kindziuk (przysmak kuchni litewskiej) kosztuje już cztery razy tyle, a za kilogram wiejskiej słoniny cena wynosi prawie 60 zł. W tym roku zachcianka na mięsne przekąski kosztuje tyle, co dobry obiad w przeciętnym barze. Mimo wysokich cen chętnych na zakupy na jarmarku nie brakuje. W sobotę przed stoiskami ustawiały się kolejki.

Ozdoby świąteczne, pamiątki i gastronomia

Na krakowskim świątecznym kiermaszu można kupić m.in. ozdoby choinkowe, stroiki świąteczne, świece z wosku, ręcznie haftowane narzuty i obrusy, szopki, wyroby ceramiczne, z drewna, wełny czy filcu, szkło artystyczne, biżuterię, pamiątki z Krakowa, pocztówki, kalendarze, drewniane zabawki, drewniane wałki do ciasta, wyroby skórzane, słodycze...

Działają też punkty gastronomiczne - budki np. z polskimi potrawami takimi jak np. pierogi, karkówka, golonka, kapusta zasmażana, kiełbasa, sery góralskie, bigos. Serwowane są zupy, nie brak też oczywiście pajdy wiejskiego chleba na zakwasie ze smalcem, kiełbasą, boczkiem, cebulą i ogórkiem. Jest też "Grzaniec Galicyjski" czy czekolada na gorąco.

Jarmark świąteczny 2023 w Krakowie: nie wszystko podrożało

Jeśli chodzi o ceny, dobra wiadomość jest taka, że od ubiegłego roku (2022) nie podrożały zupy, bigos i fasolka po bretońsku. Niezmiennie barszcz czerwony można zjeść za 10 zł, pomidorową, czosnkową i jarzynową za 15 zł, porcja grochówki lub żurku kosztuje 25 zł, a za bigos, fasolkę po bretońsku lub barszcz po ukraińsku trzeba zapłacić 30 zł. Ceny te same, choć oczywiście - tanio nie jest. Podrożała - w tym samy cenniku - herbata zimowa: z 15 na 20 złotych.

Grozę budziły w poprzednich latach ceny porcji dodatków. Teraz za taką porcję frytek, ziemniaków, warzyw, kapusty trzeba zapłacić na jednym ze stoisk 15 zł, a za ogórka 8 złotych. 15 złotych za porcję dodatku do steka czy kiełbasy to tyle samo, co rok temu. Wtedy natomiast - przypomnijmy - cena wzrosła o 12 zł w stosunku do oferty z jarmarku z 2021 roku.

Jarmark w Krakowie: ile zapłacimy za oscypka z grilla, a ile za pierogi?

Również w 2021 roku za mały serek - oscypek z grilla bez żadnych dodatków płaciło się 5 zł, a zimą 2022 roku - 7 złotych. Teraz również kosztuje 7 złotych. Z żurawiną jest za 8 zł, a owinięty boczkiem - za 9 złotych, tak jak przed rokiem.

Bolt nagra pasażerów

od 16 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto