Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepis na udziec jagnięcy

JM
Marek Buksa od 23 lat pracuje w gastronomii. Zanim objął stanowisko szefa kuchni Restauracji i Kawiarni "U Ziyada" na zamku w Przegorzałach, pracował m.in. w restauracji „Sejmowej” w Warszawie. Jego dania zachwycą wszystkich! Tym razem przedstawia Wam przepis na udziec jagnięcy z salsą pomidorową.

UDZIEC JAGNIĘCY Z SALSĄ POMIDOROWĄ

SKŁADNIKI
- 80 dag mięsa z udźca jagnięcego
- 2 cytryny
- mielona kolendra
- sól
- pieprz
- 3 jajka
- mąka
- bułka tarta

SKŁADNIKI SALSA POMIDOROWA
- 2 pomidory
- cytryna
- oliwa z oliwek
- kolendra świeża
- sól, pieprz
- czosnek (mały ząbek)

WYKONANIE:
Salsa. Pomidory bez skóry pokroić w drobną kostkę, wycisnąć czosnek praską, wymieszać z oliwą i sokiem z cytryny. Dodać posiekaną kolendrę, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Danie. Mięso oczyścić z błoni tłuszczu, pokroić na plastry, rozbić tłuczkiem. Doprawić solą, pieprzem i kolendrą, następnie obficie skropić sokiem z cytryny. Tak przyprawione kotlety panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć w rozgrzanej margarynie. Po usmażeniu mięso polewać wcześniej przygotowaną salsą pomidorową i podawać z cząstką cytryny.



Codziennie rano najświeższe informacje, zdjęcia i video z regionu. Zapisz się do newslettera!

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto