Przepis na botwinkę

JM
Dania z sezonowych owoców i warzyw są pyszne i zdrowe. Często goszczą w lecie w moim menu – mówi Andżelika Chechlowska i dzieli się z nami przepisem na botwinkę.

SKŁADNIKI:
- 2 pęczki botwinki
- 2 jajka ugotowane na twardo
- pęczek szczypiorku
- ogórek wężowy
- 4 pojemniczki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 2 szklanki bulionu warzywnego z kostki
- sól, pieprz i sok z cytryny

WYKONANIE:
Botwinkę oczyścić i umyć. Odłożyć 3 buraczki, kilka gałązek botwinki i 1/4 ogórka. Resztę botwinki pokroić, zalać bulionem warzywnym i zagotować. Ostudzić, dodać pokrojone 3/4 ogórka, zmiksować razem z jogurtem. Przyprawić do smaku sola, sokiem z cytryny i zmiażdżonym czosnkiem. Wstawić do lodówki na godzinę. Zupę rozlać do miseczek, udekorować kawałkami odłożonych buraków, ogórkiem, posiekaną botwinką i szczypiorkiem. Do każdej porcji włożyć cząstkę jajka i posypać pieprzem. Podawać na chłodno.

Schab po cygańsku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie