SKŁADNIKI:
- 2 pęczki botwinki
- 2 jajka ugotowane na twardo
- pęczek szczypiorku
- ogórek wężowy
- 4 pojemniczki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 2 szklanki bulionu warzywnego z kostki
- sól, pieprz i sok z cytryny
WYKONANIE:
Botwinkę oczyścić i umyć. Odłożyć 3 buraczki, kilka gałązek botwinki i 1/4 ogórka. Resztę botwinki pokroić, zalać bulionem warzywnym i zagotować. Ostudzić, dodać pokrojone 3/4 ogórka, zmiksować razem z jogurtem. Przyprawić do smaku sola, sokiem z cytryny i zmiażdżonym czosnkiem. Wstawić do lodówki na godzinę. Zupę rozlać do miseczek, udekorować kawałkami odłożonych buraków, ogórkiem, posiekaną botwinką i szczypiorkiem. Do każdej porcji włożyć cząstkę jajka i posypać pieprzem. Podawać na chłodno.
Schab po cygańsku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?