SKŁADNIKI:
- 80 dag piersi z indyka
- 80 dag wiśni
- 5 łyżek oleju słonecznikowego
- po 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu i rozmarynu
- cukier
- 2 szklanki białego wytrawnego wina
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- liść laurowy
- 1/2 łyżki tymianku,
- 10 ziarenek kolendry
- sól, pieprz
WYKONANIE:
Cebule obrać i posiekać.Czosnek obrać, zmiażdżyć, dodać pozostałe przyprawy i zrobić marynatę z winem. Pierś z indyka zalać marynatą i odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin. Następnie mięso wyjąć, odsączyć, zwinąć i obwiązać kuchenna nicią. Obrumienić na oleju.Marynatę przecedzić i gotować 30 minut, by odparować część płynu. Mięso dusić pod przykryciem z taką marynatą 40 minut. Dodać umyte i wydrylowane wiśnie. Doprawić do smaku cukrem i cynamonem.Dusić dalsze 30minut. Najlepiej smakuje z ziemniakami.
Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?