Przepis na pierś indyczą w wiśniach

JM
–Dania z sezonowych owoców i warzyw są pyszne i zdrowe. Często goszczą w lecie w moim menu – mówi Andżelika Chechlowska i przedstawia nam przepis na pierś indyczą w wiśniach.

SKŁADNIKI:
- 80 dag piersi z indyka
- 80 dag wiśni
- 5 łyżek oleju słonecznikowego
- po 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu i rozmarynu
- cukier
- 2 szklanki białego wytrawnego wina
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- liść laurowy
- 1/2 łyżki tymianku,
- 10 ziarenek kolendry
- sól, pieprz

WYKONANIE:
Cebule obrać i posiekać.Czosnek obrać, zmiażdżyć, dodać pozostałe przyprawy i zrobić marynatę z winem. Pierś z indyka zalać marynatą i odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin. Następnie mięso wyjąć, odsączyć, zwinąć i obwiązać kuchenna nicią. Obrumienić na oleju.Marynatę przecedzić i gotować 30 minut, by odparować część płynu. Mięso dusić pod przykryciem z taką marynatą 40 minut. Dodać umyte i wydrylowane wiśnie. Doprawić do smaku cukrem i cynamonem.Dusić dalsze 30minut. Najlepiej smakuje z ziemniakami.

Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie