Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepis na pierś indyczą w wiśniach

JM
–Dania z sezonowych owoców i warzyw są pyszne i zdrowe. Często goszczą w lecie w moim menu – mówi Andżelika Chechlowska i przedstawia nam przepis na pierś indyczą w wiśniach.

SKŁADNIKI:
- 80 dag piersi z indyka
- 80 dag wiśni
- 5 łyżek oleju słonecznikowego
- po 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu i rozmarynu
- cukier
- 2 szklanki białego wytrawnego wina
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- liść laurowy
- 1/2 łyżki tymianku,
- 10 ziarenek kolendry
- sól, pieprz

WYKONANIE:
Cebule obrać i posiekać.Czosnek obrać, zmiażdżyć, dodać pozostałe przyprawy i zrobić marynatę z winem. Pierś z indyka zalać marynatą i odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin. Następnie mięso wyjąć, odsączyć, zwinąć i obwiązać kuchenna nicią. Obrumienić na oleju.Marynatę przecedzić i gotować 30 minut, by odparować część płynu. Mięso dusić pod przykryciem z taką marynatą 40 minut. Dodać umyte i wydrylowane wiśnie. Doprawić do smaku cukrem i cynamonem.Dusić dalsze 30minut. Najlepiej smakuje z ziemniakami.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto