Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pomysł na wiosenny, zielony obiad. Zobacz, jakie dania można przygotować w maju [PRZEPISY]

opr. Magda Smoleń
Macie ochotę na pyszny wiosenny obiad? Zobaczcie co można przygotować w maju. Na zdjęciu sałatka z kaszą bulgur, botwiną i młodym szczawiem.
Macie ochotę na pyszny wiosenny obiad? Zobaczcie co można przygotować w maju. Na zdjęciu sałatka z kaszą bulgur, botwiną i młodym szczawiem.
Wiosna w pełni! W maju nie brakuje pysznych sezonowych warzyw. Zobacz nasze propozycje na pyszny wiosenny obiad! Zupa szczawiowa, czy botwinka, kapuśniak z młodej kapusty, placuszki z selera i młodej marchewki, szparagi z kurczakiem i makaron, czy w końcu krokiety z truskawkami. Takim wiosennym daniom trudno się oprzeć!

Spis treści

Zupa szczawiowa z jajkiem

Zupa szczawiowa z jajkiem.
Zupa szczawiowa z jajkiem. Fot. Katarzyna Jaworek

Składniki

  • 3 skrzydełka z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1/2 korzenia pietruszki
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
  • 1 pęczek szczawiu
  • 100 ml śmietany 30%
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz

Wykonanie
Skrzydełka przełożyć do garnka. Wlać 2 litry wody. Dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Wsypać przyprawę uniwersalną. Gotować 30 minut na małym ogniu. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do zupy. Gotować 15 minut.
Szczaw drobno posiekać i wrzucić do wywaru. Wlać śmietanę i gotować 5 minut. Zupę doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w ćwiartki. Zupę wylać na talerze, dodać jajko i podawać.
Przepis Katarzyny Jaworek

Wiosenna zupa z botwinki

Wiosenna zupa z botwinki.
Wiosenna zupa z botwinki. Fot. Marta Góra

Składniki

  • 2 pęczki botwiny
  • cytryna- sok
  • śmietana ( w ilości indywidualnej- dowolnie według smaku)
  • bulion dowolny (warzywny, mięsny; z kostki lub ugotowany)
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie
Botwinkę umyć, osączyć, pokroić drobno ( z łodyżkami i listkami), zalać wodą tak, aby przykryła botwinkę, dodać cytrynę i ugotować do miękkości buraczków. Dodać ok. 0,5 litra bulionu , śmietanę. Podawać z młodymi ziemniakami.
Przepis Marty Góry

Kapuśniak z młodej kapusty

Kapuśniak z młodej kapusty.
Kapuśniak z młodej kapusty. Fot. Katarzyna Skuta

Składniki

  • młoda kapusta
  • 3 młode ziemniaki
  • kostki cielęce lub schabowe
  • 15 dag boczku wędzonego
  • 2 pomidory
  • 3 liście laurowe
  • 5-7 ziaren ziela
  • angielskiego
  • łyżka mąki
  • łyżka masła
  • sól

Wykonanie
Kostki umyć, zalać wodą i gotować ok. 45 min pod przykryciem. Posolić. Po tym czasie wkroić obrane ze skórki pomidory, gotować ok. 10 min. Dodać poszatkowaną kapustę, liście laurowe i ziele angielskie. Obrać ziemniaki i pokroić w drobną kostkę, gotować osobno w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, dodać je wraz z wodą do zupy. Boczek pokroić, podsmażyć, dodać do kapuśniaku. Z masła i mąki zrobić rumianą zasmażkę, dodać do zupy i doprowadzić do wrzenia. Na koniec doprawić solą do smaku. Jeśli kostki będą mięsne, można je obrać i mięso dodać do zupy.
Przepis Katarzyny Skuty

Młoda kapusta z koperkiem na zasmażce

Młoda kapusta z koperkiem na zasmażce.
Młoda kapusta z koperkiem na zasmażce. Fot. Agnieszka Sznajder

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 pęczek koperku
  • 3 łyżki octu
  • sól
  • pieprz

Zasmażka:

  • 3 łyżki smalcu lub masła
  • 2 łyżki mąki

Dodatkowo:

  • 2 kg młodych ziemniaków
  • kefir lub zsiadłe mleko

Wykonanie
Kapustę obrać z wierzchnich, najbardziej zielonych liści, drobno pokroić całą główkę, zalać do 1/2 wysokości i gotować z pokrojonym koperkiem i solą. Gdy kapusta zmięknie, czyli po około 20-25 minutach dodać ocet i pieprz.
Na patelni roztopić masło lub smalec, dodać mąkę, zrobić złotą zasmażkę. Zasmażkę dodać do kapusty energicznie mieszając, całość doprawić do smaku.
Podawać z kefirem i ziemniaki.
Przepis Agnieszki Sznajder, autorki bloga "Apetyczna babeczka"

Kasza jęczmienna ze szparagami i fetą

Kasza jęczmienna ze szparagami i fetą.
Kasza jęczmienna ze szparagami i fetą. Fot. Agnieszka Bochnak

Składniki

  • 200 g kaszy (suchej)
  • 5-6 szparagów
  • 100 g sera typu feta
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 4-6 suszonych pomidorów
  • świeże zioła: u mnie pietruszka i bazylia
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżeczki oleju z orzecha włoskiego lub innego

Wykonanie
Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Szparagi gotujemy w osolonej wodzie, z łyżka cukru przez mniej więcej 8-10 minut, odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki. Fetę i pomidory kroimy w kostkę, cebulę w pióra.
W misce umieszczamy kaszę, fetę, szparagi, pomidory i mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Polewamy olejem i wrzucamy dużo drobno posiekanych ziół.
Przepis Agnieszki Bochnak

Placki z selera i młodej marchewki

Placki z selera i młodej marchewki.
Placki z selera i młodej marchewki.

Składniki (porcja na 6 placków):

  • 1 szklanka startego na grubej tarce selera
  • 1 szklanka startej na grubej tarce młodej marchewki
  • 1 duże jajko
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 ząbek czosnku drobno starty
  • pół łyżeczki posiekanego lubczyku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej rzepakowy

Wykonanie
Roztrzepujemy jajko. Do tego zadania śmiało można zaangażować dzieci. Dodajemy wodę i mąkę, i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy lubczyk, czosnek, sól i pieprz, a na końcu odsączone z nadmiaru soku marchew i seler. Smażymy na oleju rzepakowym z dwóch stron na ładny, rumiany kolor (ok. 5-8 min. z każdej strony.)
Placki przygotowane z młodej marchewki są super delikatne i rozpuszczają się w ustach.
Przepis Magdy Kogut-Wałęckiej, autorki bloga Szczesliva.pl

Sałatka z kaszą bulgur, botwiną i młodym szczawiem

Sałatka z kaszą bulgur, botwiną i młodym szczawiem.
Sałatka z kaszą bulgur, botwiną i młodym szczawiem.

Składniki:

  • 100 g kaszy bulgur (np. marki Halina)
  • 2 jajko ugotowane na twardo
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 cebulka ze szczypiorkiem
  • garść mix-u sałat
  • 1/2 ogórka
  • groszek wąsaty
  • młody szczaw czerwony
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz

Wykonanie:
Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Rzodkiewkę pokroić w plasterki, cebulkę posiekać, szczypior pokroić w plastry, ogórek w małą kostkę, jajka w ćwiartki.
Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny i doprawić solą i pieprzem.
Składniki wymieszać. Przed podaniem ozdobić danie kleksem z jogurtu.

Krokiety z truskawkami w kokosowej panierce

Krokiety z truskawkami w kokosowej panierce.
Krokiety z truskawkami w kokosowej panierce. Fot. Sylwia Ładyga

Składniki na naleśniki

  • szklanka maki
  • ok. 1,5 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • olej
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie

  • ok. 30 dag truskawek
  • cukier – do smaku

Dodatkowo

  • szklanka płatków kukurydzianych
  • pół szklanki kokosu
  • jajko do panierowania
  • olej rzepakowy do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • mięta i truskawki do dekoracji

Wykonanie
Naleśniki. Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie ze sobą wymieszać. Usmażyć naleśniki, odłożyć w ciepłe miejsce.
Nadzienie. Truskawki umyć, pokroić w drobną kostkę, zasypać cukrem.
Płatki kukurydziane bardzo drobno pokruszyć, wymieszać z kokosem.
Na środku naleśników ułożyć porcję truskawek, zamknąć boki i zawinąć w krokiety.
Zapanierować w rozbełtanym jajku, a następnie w kokosowej panierce.
Smażyć kilkanaście sekund na mocno rozgrzanym oleju.
Posypać cukrem pudrem.
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”

Szparagi z kurczakiem i makaronem wstążki

Szparagi z kurczakiem i makaronem wstążki.
Szparagi z kurczakiem i makaronem wstążki.

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • makaron gniazda wstążki
  • 50 dag piersi z kurczaka
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • świeży tymianek
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Wykonanie:
Makaron ugotować według zaleceń na opakowaniu. Pierś kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, doprawić do smaku i podsmażyć na patelni na złoty kolor. Po umyciu szparagów pozbawić się końcówek poprzez odłamanie. Podczas gotowania szparagów pamiętajmy, że miękną od głowy, dlatego ustawiamy je w wysokim garnku, luźno związane, tak aby główki wystawały ponad poziom wody i gotujemy 2-3 minuty.
Umyte pomidorki koktajlowe pokroić na połówki. Na koniec wyłożyć na talerz makaron, podsmażonego kurczaka oraz ugotowane szparagi. Całość udekorować pomidorkami, świeżym tymiankiem i doprawić.

Makaron spaghetti ze szparagami i jajkiem w koszulce

Makaron spaghetti ze szparagami i jajkiem w koszulce.
Makaron spaghetti ze szparagami i jajkiem w koszulce. Fot. Patrycja Fudalewska-Jasińska

Składniki na 3 porcje:

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 12 sztuk szparagów
  • 3 jajka
  • ocet
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • parmezan

Wykonanie
Do trzech sporych garnków wlać wodę i zagotować ją. Gdy woda zacznie wrzeć do jednego z garnków wrzucić makaron. Wodę oczywiście posolić.
Szparagi opłukać i odłamać zdrewniałe końcówki, Pokroić na mniejsze kawałki. Na 4 minuty przed końcem gotowania makaronu do drugiego garnka wrzucić przygotowane szparagi i trochę soli. W trzecim garnku przygotować jajka w koszulkach: do gotującej się wody wlać łyżkę octu i wsypać 1/4 łyżeczki soli. Wymieszać wodę energicznie, tak aby w środku powstał wir. Właśnie w to miejsce wbić jajko, ja robię to bezpośrednio do wody, ale niektórzy najpierw wybijają je do miseczki i dopiero wlewają do wody. Jajka gotować około 3 minut, wyciągnąć łyżką cedzakową.
Makaron ułożyć na talerzu, dodać szparagi, a na wierzch ułożyć jajko. Posypać świeżo mielonym pieprzem i parmezanem.
Przepis Patrycji Fudalewskiej-Jasińskiej

Polecamy też:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Pomysł na wiosenny, zielony obiad. Zobacz, jakie dania można przygotować w maju [PRZEPISY] - Gazeta Krakowska

Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto