W programie maratonu MOVIE PRZY JEDZENIU, który rozpocznie się w sobotę (5 kwietnia) o godzinie 21.00, znajdą się cztery niezwykłe dokumenty kulinarne: Historia Ruchu Slow Food, Więcej niż miód, Kucharze historii i Jiro śni o sushi.
Uczestnicy projekcji poznają historię Jiro Ono, 85-letniego mistrza sushi, który prowadzeniu swojej restauracji (uhonorowanej trzema gwiazdkami w prestiżowym rankingu Michelina) i poszukiwaniu doskonałego smaku sushi poświęcił całe życie. Za sprawą nowoczesnej technologii, wykorzystanej przez wnuka szwajcarskiego pszczelarza w filmie Więcej niż miód, zobaczą z bliska fascynujący świat pszczół i złożony proces produkcji miodu. Zapoznają się też z filmową historią międzynarodowego ruchu społecznego slow food i dokumentalnym portretem kucharzy pracujących w wojsku.
Pokazom filmów towarzyszyć będzie dyskusja o projekcie szeroko zakrojonej zmiany społecznej, która koncentruje się wokół produkcji i konsumpcji żywności z udziałem Jacka Szklarka ze Stowarzyszenia Slow Food Polska oraz rozmowa na temat ważnych producentów żywności jakimi są pszczoły z dr inż. Stanisławem Flagą z Departamentu Środowiska, Rolnictwa i Geodezji w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Małopolskiego.
O podniebienia uczestników maratonu zadbają festiwalowi wystawcy rekomendowani przez Stowarzyszenie Slow Food Polska: mistrzyni chleba wieloziarnistego Monika Kadela z ramienia Fundacji Partnerstwo dla Środowiska przygotuje kanapki, Sushiro zroluje sushi, a Winnacja poda orzeźwiający Cydr Ignaców z nowego rocznika.
Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?