SKŁADNIKI:
- 30 dag mięsa wołowego
- 30 dag mięsa wieprzowego
- jajko
- zielone pędy cebuli
- posiekane listki świeżego oregano (ilość według uznania, ale nie za dużo, gdyż są bardzo aromatyczne)
- łyżka przecieru pomidorowego
- kmin rzymski
- bulion
- tłuszcz do smażenia
- śmietana
- sól, pieprz
WYKONANIE:
Po 30 dkg mięsa wołowego i wieprzowego zemleć, dodać jajko, zielone pędy cebulki, posiekane listki świeżego oregano (nie przesadzić, ma mocny aromat, kto lubi, może dać spora garść), sól, pieprz, łyżkę przecieru pomidorowego, kmin rzymski. Wyrobić masę i zwilżonymi rekami zrobić małe kuleczki. Obsmażyć na rumiano, przełożyć do rondla i podlać bulionem, dorzucić pokrojoną cebulę i gałązki oregano, dusić ok. 15 minut, można podprawić śmietanką. Podawać z kaszą jęczmienną i wyrazistą surówką (na zdjęciu surówka z białej kapusty z buraczkami).
Codziennie rano najświeższe informacje, zdjęcia i video z regionu. Zapisz się do newslettera!
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?