SKŁADNIKI:
- 2-3 bakłażany
- 150 g orzechów włoskich
- 150 g sera rokpol
- 5-6 ząbków czosnku
- 2małe pęczki naci pietruszki
- 2 cytryny
- sól, pieprz
- olej do smażenia
WYKONANIE:
Bakłażany umyć, pokroić wzdłuż w plastry o grubości 2 cm.Delikatnie nasolić,odstawić na około 10-15minut, żeby pozbyły się goryczy. Następnie opłukać,osuszyć i ponownie przyprawić solą i pieprzem. Smażyć na oleju (najlepiej na patelni grillowej z małą ilością tłuszczu). Po usmażeniu układać na ręczniku papierowym w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu. Orzechy zmielić razem z serem, dodać czosnek starty na drobnej tarce lub wyciągnięty z praski, dodać siekaną pietruszkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną pastą smarować bakłażany i zwijać w rulon, układać na żaroodpornym naczyniu. Przed podaniem zapiec w piekarniku i podać na grillowanych plastrach z pomidorów.
Codziennie rano najświeższe informacje, zdjęcia i video z regionu. Zapisz się do newslettera!
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?