MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Przepis na bakłażany grillowane

JM
Marek Buksa od 23lat pracuje w gastronomii. Zanim objął stanowisko szefa kuchni Restauracji i Kawiarni "U Ziyada" na zamku w Przegorzałach, pracował m.in. w restauracji „Sejmowej” w Warszawie. Jego dania zachwycą wszystkich! Tym razem przedstawia Wam przepis na bakłażany grillowane z pastą orzechową na pomidorach.

SKŁADNIKI:
- 2-3 bakłażany
- 150 g orzechów włoskich
- 150 g sera rokpol
- 5-6 ząbków czosnku
- 2małe pęczki naci pietruszki
- 2 cytryny
- sól, pieprz
- olej do smażenia

WYKONANIE:
Bakłażany umyć, pokroić wzdłuż w plastry o grubości 2 cm.Delikatnie nasolić,odstawić na około 10-15minut, żeby pozbyły się goryczy. Następnie opłukać,osuszyć i ponownie przyprawić solą i pieprzem. Smażyć na oleju (najlepiej na patelni grillowej z małą ilością tłuszczu). Po usmażeniu układać na ręczniku papierowym w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu. Orzechy zmielić razem z serem, dodać czosnek starty na drobnej tarce lub wyciągnięty z praski, dodać siekaną pietruszkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną pastą smarować bakłażany i zwijać w rulon, układać na żaroodpornym naczyniu. Przed podaniem zapiec w piekarniku i podać na grillowanych plastrach z pomidorów.



Codziennie rano najświeższe informacje, zdjęcia i video z regionu. Zapisz się do newslettera!

od 7 lat
Wideo

Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto