Na skróty
Ogórki małosolne, zalewa i przyprawy
Niewątpliwie ogórki małosolne to przysmak popularny w polskiej kuchni. Przygotowuje się je z ogórków gruntowych, słonej zalewy oraz przypraw:
- kopru, najlepiej z kwiatostanem,
- korzenia chrzanu,
- czosnku,
- liści laurowych.
Aromatyczne i chrupiące ogórki małosolne stanowią świetny dodatek do kanapek, sałatek czy mięsa z grilla. Można podać je także jako przekąskę.
Bardzo ważne w przygotowaniu ogórków jest zrobienie odpowiedniej zalewy. Zasada jest prosta: na 1 litr wody należy dać 1 łyżkę soli.
Ogórki małosolne - właściwości zdrowotne
Ogórki małosolne to pyszna i zdrowa przekąska. Są lekkostrawne i niskokaloryczne - w 100 g produktu jest 11 kcal. Dostarczają nam dużo błonnika pokarmowego, który zapewnia uczucie sytości i dba o właściwą pracę naszych jelit.
Mają nieoceniony wpływ na poprawę naszej odporności. Ogórki małosolne dzięki fermentacji stają się naturalnym probiotykiem.
Ogórki małosolne zawierają:
- witaminy z grupy B,
- witaminy C, A, K, E,
- acetylocholinę, która wpływa na regulację ciśnienia krwi,
- bakterie probiotyczne,
- kwas mlekowy,
- wapń,
- potas,
- magnez.
Najczęstsze błędy przy robieniu ogórków małosolnych
Przy przygotowywaniu ogórków małosolnych niestety często zdarza się popełnić kilka błędów. Nasze ogórki mogą wyjść przesolone, niedosolone, przekwaszone lub puste w środku i niesmaczne.
Podpowiadamy, jakich błędów unikać przy robieniu ogórków małosolnych. Zobacz w galerii. Kliknij w przycisk:
Ogórki małosolne - przepis
(czas przygotowania: ok. 15 minut + moczenie ogórków: ok. 3 godziny)
Składniki:
- 3 kg ogórków,
- ok.3 l wody,
- 3 łyżki soli,
- korzeń chrzanu ok. 10 cm,
- 6 ząbków czosnków,
- pęczek kwiatostanu kopru,
- 2 liście laurowe.

Do zrobienia ogórków małosolnych unikajmy tych mocno zielonych i przerośniętych. Lepiej wybrać ogórki gruntowe, z jasno-zielonym odcieniem, nawet z nieco żółtymi plamkami. zdjęcie ilustracyjne/123rf
Jak zrobić ogórki małosolne krok po kroku?
- Przygotowanie ogórków zacznij od umycia i wyparzenia słoika.
- Ogórki dokładnie umyj, zalej zimną wodą i pozostaw na ok. 3 godziny.
- Obierz korzeń chrzanu i pokrój go w słupki.
- Przepłucz czosnek i gałązki kopru.
- Odcedź ogórki, możesz odrobinę odciąć ich końce.
- W naczyniu ułóż część kopru, chrzanu, czosnku i listek laurowy, na to część ogórków.
- Gdy wszystkie przyprawy i ogórki będą w naczyniu przygotuj zalewę: we wrzącej wodzie rozpuść sól, wymieszaj, przestudź i zalej ogórki, tak by woda je dokładnie przykryła.
- Zakręć słoik lub przykryj talerzem i odstaw.
- Ogórki są gotowe do jedzenia już po dwóch dniach.
Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:
- Sekret soczystej karkówki? Oto najlepszy przepis
- Sernik oreo smakuje i wygląda rewelacyjnie. To hit internetu
- To ciasto migdałowe smakuje niebiańsko. Idealne na Dzień Matki
- Bazyliszka, królowa przypraw. Poznaj jej właściwości i przepis na pesto z bazylii
- Najlepszy przepis na pieczone ziemniaki. Dzięki temu dodatkowi będą bardzo chrupiące
- Błyskawiczny obiad za 12 zł dla dwóch osób. Sprawdź przepis!
Uważaj na swój blat i zakup nową deskę do krojenia!

DUKA
SKICKLIG ZESTAW 3 DESEK SZARY
zestaw duka skicklig to idealny wybór dla wszystki…

DUKA
Deska do krojenia kuchenna DUKA TVILLING 24x14 cm grafitowa kamienna

DUKA
Deska do krojenia kuchenna DUKA TVILLING 35x18 cm biała kamienna

DUKA
ADELSTEN BEIGE MARMUR. DESKA DO KROJENIA 20X35X1,5CM BEŻ
deka do krojenia duka adelsten to połączenie prakt…
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Co jeść w sierpniu?