MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Kraków. Wszystko o mleku, tajnikach produkcji lodów, a nawet o mleczach. Uniwersytet Rolniczy zaprasza w piątek na "Dzień Mleka"

OPRAC.:
Małgorzata Mrowiec
Małgorzata Mrowiec
"Dzień Mleka" będzie trwał 14 czerwca 2w godzinach 10-15 na terenie kampusu URK przy ulicy Balickiej 104
"Dzień Mleka" będzie trwał 14 czerwca 2w godzinach 10-15 na terenie kampusu URK przy ulicy Balickiej 104 URK
Prelekcje, porady dietetyka, zwiedzanie strefy wystawienniczej, warsztaty, konkursy i zabawy dla najmłodszych - wszystko to czeka na uczestników piątkowego (14 czerwca) "Dnia Mleka" na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Będzie on trwał tego dnia w godzinach od 10 do 15 na terenie kampusu URK przy ulicy Balickiej, w tym w Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności - które też będzie można zwiedzać. Wstęp wolny.

Jak informuje krakowska uczelnia, impreza ta służy upowszechnianiu wiedzy na temat wartości odżywczej i właściwości prozdrowotnych mleka i produktów mlecznych. Wydarzenie promuje też projekt badawczy "Sieć badawcza uczelni przyrodniczych na rzecz rozwoju polskiego sektora mleczarskiego". Zacieśnia on współpracę naukowców oraz przedsiębiorców w celu zwiększenia innowacyjności i rozwoju przetwórstwa rolno-spożywczego w sektorze mleczarskim. Zadanie to finansowane jest w ramach dotacji celowej Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego.

W sali seminaryjnej Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności (przy ul. Balickiej 104) będzie można podczas "Dnia Mleka", w piątek (14 czerwca), wysłuchać następujących prelekcji:

  • godz. 10 - Wszystko o lodach - Poznaj tajniki produkcji lodów, ich rodzaje i smaki (Wydział Technologii Żywności)
  • godz. 10.30 - Wartość odżywcza mleka - fakty i mity. Dowiedz się, jakie są prawdziwe wartości odżywcze mleka i obal popularne mity (za prelekcję tę odpowiada Wydział Technologii Żywności)
  • godz. 11 - "Z Kostkiem po wapń", czyli produkty mleczne w diecie dla zdrowych kości. Odkryj, jak produkty mleczne wpływają na zdrowie naszych kości (Wydział Technologii Żywności)
  • godz. 11.30 - Optymalny mikroklimat obory to szczęśliwa krowa. Zrozum, jak ważne jest zapewnienie odpowiednich warunków klimatycznych dla krów w oborze (Wydział Inżynierii Środowiska i Geodezji)
  • godz. 12 - Tajemnice mleka. Poznaj sekrety produkcji mleka i jego różnorodne zastosowania (Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt)
  • godz. 12.30 - Czy robot wydoi krowę? Zobacz, jak nowoczesna technologia wspomaga hodowlę i produkcję mleka (Wydział Inżynierii Produkcji i Energetyki)
  • godz. 13 - Pszczoły wracają do lasu. Dowiedz się, jak pszczoły i ich produkty wpływają na nasze zdrowie i środowisko (Wydział Leśny)
  • godz. 13.30 - EKO mleko. Odkryj, co kryje się za ekologicznym mlekiem i jakie ma korzyści dla zdrowia i środowiska (Wydział Rolniczo-Ekonomiczny).

- Każda prelekcja to okazja do zgłębienia wiedzy na temat mleka i jego roli w naszej diecie i zdrowiu - zachęca Izabella Majewska, rzeczniczka prasowa URK.

Przed budynkiem Centrum przy Balickiej 104 będzie można podczas "Dnia Mleka" obejrzeć wystawy poświęcone m.in. mikroorganizmom obecnym w mleku, zwierzętom mlecznym, produkcji mleka i jego znaczeniu dla zdrowia. Wydział Leśny URK przygotował z kolei wystawę pod hasłem: "Od mleczy do mleczka, czyli zdrowie z lasu i łąki". Pozwoli ona poznać dobroczynne właściwości roślin mlecznych i ich wpływ na zdrowie.

Na piątkową imprezę złożą się również rozmaite warsztaty, które będą się odbywać na Wydziale Technologii Żywności (ul. Balicka 122) oraz w Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności (ul. Balicka 104). Ich uczestnicy m.in. poznają różnice między serami twardymi a miękkimi, zobaczą proces produkcji lodów, albo nauczą się analizować etykiety produktów spożywczych i dokonywać świadomych wyborów żywieniowych.

Na warsztaty obowiązywały zapisy i obecnie ostatnie wolne miejsca zostały tylko na godz. 11 - na prezentację dotyczącą tego, jak można innowacyjnie podejść do produkcji makaronu (zapisy - e-mail: [email protected], tel. 12 662 48 80).

"Dziennik Polski" jest jednym z patronów medialnych "Dnia Mleka" na URK.

Młodzi często pracują latem. Głównie bez umowy

od 7 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto