Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jak oni gotują! Młodzi krakowianie laureatami prestiżowych konkursów gastronomicznych

Małgorzata Mrowiec
Małgorzata Mrowiec
Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie
Uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie odnoszą spektakularne sukcesy. Najpierw znaleźli się wśród najlepszych w Międzynarodowym Konkursie Gastronomicznym w słowackiej Bratysławie. A teraz zwyciężyli w konkursie kulinarno-cukierniczym Trophée Mille Poland, dzięki temu w marcu pojadą do Francji, by w finale międzynarodowym w Reims zmierzy się z najlepszymi uczniami z całego świata.

Bratysławski sukces - sukcesem europejskim

Uczeń krakowskiego "gastronomika" Patryk Podsiadło został uznany za najlepszego kucharza międzynarodowych zmagań organizowanych w stolicy Słowacji. Na podium najlepszych cukierników znalazł się natomiast Kacper Kułaga, który zdobył trzecie miejsce. Puchar dyrektora szkoły przyznano natomiast Magdalenie Maślance, która startowała w konkursie w kategorii "kelner". Wszystkich uczniów do międzynarodowego turnieju przygotowywały nauczycielki Dorota Janus i Małgorzata Janus. Październikowe zmagania w Bratysławie okazały się początkiem dobrej passy ZSG nr 1 na prestiżowych turniejach.

Najbardziej prestiżowy konkurs gastronomiczny

10 listopada podczas targów HORECA w Krakowie odbyła się pierwsza edycja międzynarodowego konkursu dla szkół gastronomicznych Trophée Mille Poland. Rywalizowało w niej siedem drużyn z całej Polski, a zwycięzcami zostali uczniowie właśnie z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 z Krakowa: Wiktoria Suchenko i Robert Szczałba, których przygotował nauczyciel Łukasz Cichy (zawodowo jest związany z restauracją Biała Róża, jako szef kuchni). Pojadą oni do Reims we Francji, aby reprezentować Kraków i Polskę na międzynarodowej arenie - w kolejnym etapie konkursu wezmą bowiem udział drużyny z całego świata.

Trophée Mille to pierwszy w Polsce konkurs kulinarno-cukierniczy dla szkół gastronomicznych o zasięgu międzynarodowym. Ma ujawniać wybitne zdolności młodych kucharzy i cukierników, a także pokazywać ich fantazję i młodzieńczą odwagę. Każda biorąca udział w konkursowych zmaganiach drużyna musiała przygotować w ciągu trzech godzin i 30 minut dwa dania, każde w ośmiu porcjach: pierwsze przygotowane na słono z wykorzystaniem łososia MOWI Supreme, śmietany Alpro cooking 14 proc. oraz dowolnych leśnych grzybów oraz drugie danie przygotowane na słodko (deser) na bazie czekolady Barry Callebaut i dowolnej dyni.

- Jestem bardzo dumna z uczniów i nauczycieli i cieszę się, że swoją postawą i profesjonalizmem podkreślają wysoki poziom przygotowania zawodowego szkoły, ale również promują nasze miasto. W marcu będą jedyną szkołą gastronomiczną z Polski reprezentującą nasz kraj na arenie międzynarodowej - podsumowuje Agnieszka Kosek-Kotula, dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie.

Jak zaznacza dyrektorka ZSG nr 1, konkurs Trophée Mille jest najbardziej prestiżowym konkursem gastronomicznym organizowanym przez chefa Philippe’a Mille. Jego restauracja w sercu francuskiej Szampanii posiada dwie gwiazdki Michelin.

Czy Sejm będzie maszynką do głosowania?

od 16 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: Jak oni gotują! Młodzi krakowianie laureatami prestiżowych konkursów gastronomicznych - Gazeta Krakowska

Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto