MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ziemniaki i ryż najlepiej spożywać od razu po przygotowaniu,...
fot. Jelena Jemczuk/gettyimages

Tych rzeczy nie odgrzewaj – grozi to zatruciem pokarmowym. Zobacz, które potrawy najlepiej jeść od razu po ugotowaniu lub na zimno

Ziemniaki i ryż

Ziemniaki i ryż najlepiej spożywać od razu po przygotowaniu, ponieważ wtedy zachowują swój smak i wartość odżywczą. Wraz z upływem czasu przechowywania ziemniaki tracą swoją barwę i stają się twarde lub mają gumową konsystencję. W przypadku ryżu robi się twardy i zlepia się w jedną bryłę.

Niewłaściwe przechowywanie stwarza ryzyko rozwoju na powierzchni produktu bakterii Clostridium botulinum, która wydziela szkodliwy jad kiełbasiany.

Zatrucie nią jest szczególnie niebezpieczne dla niemowląt, ponieważ może wywołać botulizm dziecięcy, czyli chorobę objawiającą się nudnościami, wymiotami, zaburzeniem widzenia, osłabieniem napięcia mięśniowego, dusznościami oraz trudnościami w oddawaniu moczu.

Zobacz również

Skrót meczu Legia - Zagłębie. Josue zagrał fenomenalnie w ostatnim spotkaniu

NOWE
Skrót meczu Legia - Zagłębie. Josue zagrał fenomenalnie w ostatnim spotkaniu

Miłośnicy koni spotkali się w Mierzęcinie. Są zawody i akrobacje. Ale emocje!

NOWE
Miłośnicy koni spotkali się w Mierzęcinie. Są zawody i akrobacje. Ale emocje!

Polecamy

Kalendarzyk imprez sportowych w Małopolsce. Ostatnia kolejka w ligach centralnych

Kalendarzyk imprez sportowych w Małopolsce. Ostatnia kolejka w ligach centralnych

Festiwal Santander Letnie Brzmienia. Sprawdź, kto zagra w Krakowie!

Festiwal Santander Letnie Brzmienia. Sprawdź, kto zagra w Krakowie!

12. Targi Jedwab w Krakowie - dla miłośników mody vintage i rękodzieła

12. Targi Jedwab w Krakowie - dla miłośników mody vintage i rękodzieła