Impreza ma pełnić rolę bezpośredniego spotkania pomiędzy wsią a miastem, rolnikiem, przetwórcą, a konsumentem. Ma przedstawiać całą jesienną paletę płodów Matki Ziemi z Europy Środkowej. Będzie można je nabyć oraz poznać ich bioróżnorodność – setki odmian drzew owocowych, zapomniane odmiany ziaren i kasz, jak orkisz czy proso. Będzie też okazja, by doświadczyć, jak te tradycyjne i od stuleci związane z Polską i Środkową Europą produkty zamieniają się w rękach najlepszych szefów kuchni w wyjątkowo pyszne i zdrowe dania. Impreza również od strony kulturowej będzie prezentować bogactwo etniczne Europy Środkowej poprzez koncerty i projekcje filmowe. Nie zabraknie spotkań i dyskusji z elektryzującymi osobowościami z serca i pogranicza kulinariów.
- Chcemy, by Terra Madre Slow Food Festival był świętem „Matki Ziemi”, dlatego zapraszamy wszystkich rolników, hodowców oraz przetwórców wytwarzających dobre, czyste i sprawiedliwe produkty spożywcze. Podczas drugiej edycji szczególną uwagę poświęcimy rybom bałtyckim jak troć wędrowna czy pospolite śledzie oraz rybom słodkowodnym zarówno z Mazur, Wisły, Pojezierza Drawskiego, Dunaju czy Bodrogu. Karp z racji na bliskość Bożego Narodzenia również pojawi się w wielu odsłonach. Ponadto program Terra Madre wypełnią laboratoria smaku, warsztaty kulinarne, debaty tematyczne i pokazy, za którymi stać będą najwyższe autorytety z wielu krajów - zapowiada dr Jacek Szklarek, prezes Slow Food Polska i pomysłodawca festiwalu.
Świetna kuchnia, to dobry produkt
Miłośników dobrej kuchni ucieszy fakt, że podczas Terra Madre Slow Food Festival do Krakowa przyjadą szefowie kuchni rekomendowanych przez Slow Food restauracji: Wojciech Modest Amaro, Sebastian Olma, Przemek Błaszczyk, Jacek Krakowiak, Adam Woźniak, Janusz Fic, Marian Frankowski, Rafał Kopicki, Krystian Szidel, Dawid Łagowski, Piotr Kwapisz, Przemek Kaproń czy Dominik Narloch. Z każdym z nich będą organizowane pokazy, warsztaty oraz kolacje w wybranych krakowskich restauracjach, które precyzyjnie planował krakowski krytyk kulinarny Kuba Janicki (piątek i sobota, 11 i 12 grudnia).
- Dziczyzna, runo leśne, gęsina i wiele innych dobrodziejstw dają nam szansę na zabłyśnięcie w skali Europy czy świata. Sukces Atelier Amaro polegał między innymi na dotarciu do wyjątkowych producentów i produktów, po które mało kto miał odwagę sięgnąć i zinterpretować je w oryginalny sposób. Nasze kolacje od Bałtyku do Tatr dla wielu były swoistym odkrywaniem Polski, naszej Terra Madre – podkreśla Wojciech Modest Amaro, właściciel i szef Atelier Amaro w Warszawie.
Nie tylko jedzenie
Jednak Terra Madre to nie tylko jedzenie, ale również kultura wyrosła w kontekście np. pasterstwa czy szeroko pojętego stołu. I tak w sobotę o godzinie 18.00 w audytorium Centrum Kongresowego ICE Kraków wystąpią w wyjątkowym koncercie Trebunie Tutki ze słynnym słowackim cymbalistą Miroslavem Rajtem. 12 grudnia o godzinie 16.00 zostanie wystawiony też spektakl teatralny „Burzliwe życie Lejzorka Rojtszwańca” w reżyserii Piotra Bikonta. Przez dwa dni funkcjonować będzie również instalacja prezentująca stoły wigilijne i świąteczne z różnych regionów Polski i Europy Środkowej oraz wystawa Stanisława Bracha, "Miodem płynące". Odbędzie się również performance "Frank Babko robi Honeymoon". Robert Makłowicz zaś, jako chyba największy miłośnik tej części Europy, zaprezentuje nowe odcinki swych kulinarnych podróży po Europie Środkowej, o której w swej książce „Cafe Museum” tak pisze: „Będę więc nadal mieszkał w Krakowie, pamiętając zarazem, że do mego miejsca na Węgrzech mam tylko 500 kilometrów, będę mieszkał na Węgrzech, pamiętając, że do Wiednia mam 180 kilometrów, do Lublany kilometrów 300, do Zagrzebia 200, a do Triestu 400. Będzie mi zatem jeszcze prościej pojechać przed siebie, by niczym kula bilardowa toczyć się nieustannie po żółto-czarnym suknie stołu zwanego Europą Środkową”.
Szczegółowy program Terra Madre Slow Food Festival: www.terramadre.pl
11-13 grudnia 2015, Kraków z około 50 lokalami gastronomicznymi
12-13 grudnia 2015, godziny 10.00-18.00, Centrum Kongresowego ICE Kraków, ul. Marii Konopnickiej 17, Kraków
Wstęp na targi kosztuje 5 zł, dzieci do 12 roku za darmo
Jak kupić dobry miód? 7 kroków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?