MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Aby upiec kukurydzę na grillu, trzeba ją najpierw podgotować...
fot. Robert Krčmar/unsplash.com

Te warzywa na grilla są najsmaczniejsze! Sprawdź, które wybrać i ile minut piec je na ruszcie. Zobacz sposoby na pyszne grillowane warzywa

Kukurydza

Aby upiec kukurydzę na grillu, trzeba ją najpierw podgotować – inaczej może spalić się z wierzchu, zanim jeszcze będzie gotowa, a na pewno stwardnieje. Gotowanie kolb przez 5-6 minut w wodzie, po czym pieczenie przez 3-4 min z każdej strony sprawi, że ziarna będę miękkie i aromatyczne. Kolbę można też pokroić na kawałki i piec po nabiciu na patyczki do szaszłyków lub szpadki.

Jeśli jednak mamy kukurydzę w kolbie wraz z liśćmi okrywowymi, warto ją tak zostawić, a przed wrzuceniem bezpośrednio na ruszt – dobrze zmoczyć wodą, by nie uległy później spaleniu. W przypadku młodego warzywa wystarczy piec je przez 15-20 min, regularnie obracając.

Zobacz również

Przy Rynku Staromiejskim zostanie otwarty drugi w Toruniu Starbucks

NOWE
Przy Rynku Staromiejskim zostanie otwarty drugi w Toruniu Starbucks

Dzień Rodziny w Torkach. Wspólne świętowanie i nowa scena

NOWE
Dzień Rodziny w Torkach. Wspólne świętowanie i nowa scena

Polecamy

To było nowe oblicze festiwalu w Opolu. Apetyty nie zostały jednak zaspokojone

GORĄCY TEMAT
To było nowe oblicze festiwalu w Opolu. Apetyty nie zostały jednak zaspokojone

To dziś! Remont torowiska na rondzie Mogilskim. Tramwaje nie jadą na Grzegórzeckie

To dziś! Remont torowiska na rondzie Mogilskim. Tramwaje nie jadą na Grzegórzeckie

Pracował kiedyś w Wiśle Kraków, teraz wywalczył z Motorem Lublin awans do ekstraklasy

Pracował kiedyś w Wiśle Kraków, teraz wywalczył z Motorem Lublin awans do ekstraklasy