Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Święta w zoo, czyli potrawy wigilijne tygrysów i fok [ZDJĘCIA]

Anna Kaczmarz
150 kg marchwi, 23 kg jabłek, 285 jajek... Brzmi jak początek przepisu na świąteczną sałatkę jarzynową dla kompanii wojska? Nie, to tylko mały wycinek menu mieszkańców krakowskiego zoo. W spiżarni czekają wielkie kawały mięsa dla drapieżników, są też owady, ryby, owoce. Pracownicy zoo, choć nie w białych fartuchach, przygotowują potrawy pomysłowe i barwne, nie powstydziłby się ich żaden MasterChef.

WIDEO: Krótki wywiad

Kalendarzowa zima już się rozpoczęła (tej prawdziwej wciąż nie widać), pogoda być może nie zachęca do wyjścia z domu, ale mimo wszystko warto jednak wybrać się na spacer. Dokąd? Najlepiej do krakowskiego ogrodu zoologicznego, gdzie mimo dość niskich temperatur wiele gatunków zwierząt przebywa na zewnątrz. Można zajrzeć np. na wybiegi antylop i słoni, podziwiać wodne harce pingwinów i uchatek albo poświęcić chwilę na podglądnięcie, co też porabiają żyrafy czy małpy.

A jeśli będziemy mieli szczęście i trafimy akurat na porę karmienia, to na pewno będzie to niezapomniane przeżycie. Menu mieszkańców krakowskiego zoo jest bowiem bardzo bogate. Tutejsi roślinożercy (ale nie tylko) każdego dnia zjadają m.in.: 150 kg marchwi, 23 kg jabłek i 22 kg owoców sezonowych, 20 kg kiszonej kapusty, 16 kg kapusty włoskiej oraz 28 kg kapusty pekińskiej, a także 91 kg owsa, 34 kg płatków owsianych, 25 kg otrąb, 20 kg jęczmienia, 5 kg pszenicy i aż około 100 kg granulatu specjalnej karmy z witaminami.

Mięsożercom natomiast opiekunowie codziennie serwują 50 kg mięsa i 24 kg ryb morskich (zajadają się nimi głównie uchatki i pingwiny) oraz 2 kg karasi. W menu mieszkańców zoo znajdują się również myszy i świerszcze. Specjalnie dla Lorys (papuga) i Lori malej (małpiatka) sprowadzany jest nektar lori . W zoologicznym jadłospisie nie może też – oczywiście – zabraknąć jaj, zdrowych nasion, orzechów itp. Każdego dnia „schodzi” tu 285 jajek, 8,5 kg siemienia lnianego, pół kilograma migdałów oraz kilka kilogramów różnych innych nasion, pestek dyni i słonecznika. Nie zapomnijmy też o sianie – tego mieszkańcy zoo mogą jeść do woli.

Odwiedzając krakowski ogród zoologiczny, warto wziąć udział w pokazach karmienia zwierząt. Pokazy karmienia słoni odbywają się o godz. 13, a pingwinów o godz. 10 i 13.30 (przy sprzyjających warunkach pogodowych). Natomiast karmienie uchatek obejrzymy codziennie o godz. 9.30 i 14 (z wyjątkiem piątku).

Zoo w Krakowie jest czynne codziennie w godz. 9–15 (kasy otwarte do 14). Więcej: zoo-krakow.pl.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: Święta w zoo, czyli potrawy wigilijne tygrysów i fok [ZDJĘCIA] - Gazeta Krakowska

Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto