SKŁADNIKI SPÓD
- 80 g herbatników
- 50 g miękkiego masła
SKŁADNIKI MASA SEROWA
- 75 dag serka mascarpone
- 3 - 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki żelatyny
- 100 ml gorącej wody
SKŁADNIKI MUS TRUSKAWKOWY
- 30 dag truskawek
- 2 łyżeczki żelatyny
- 75 ml gorącej wody
- 1 - 2 łyżki cukru
DODATKOWO
- 70 dag truskawek
WYKONANIE
Herbatniki rozdrobnić blenderem i wymieszać z masłem. Masą wypełnić dno tortownicy (20 cm).Truskawki przeciąć na pół i układać płaska strona wzdłuż brzegów tortownicy. Wewnątrz układać gdzieniegdzie całe truskawki. Żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody. Serek zmiksować z cukrem. Stopniowo dodać rozpuszczoną żelatynę i zmiksować. Masę serową przełożyć do tortownicy i schłodzić. 30 dag truskawek rozdrobnić, dodać cukier oraz rozpuszczoną żelatynę, całość wymieszać. Mus wlać na zastygłą masę serową i ponownie schłodzić. Na stężałym serniku układać pozostałe truskawki przekrojone na połówki.
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?