Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepis na Królewski Karp z Zatora w zalewie octowo - pomidorowej

JL
Smaki dzieciństwa to wspomnienia wyjątkowych okazji rodzinnych celebracji i świątecznych spotkań. Karp kojarzy nam się z tradycyjną wieczerzą wigilijną. Dzisiaj jednak karp ma wiele odsłon i powiększa grono smakoszy nie tylko przy polskich stołach. Karp z Zatora w zalewie octowo - pomidorowej podbije nie jedno ludzkie serce.

SKŁADNIKI
- 4 filety karpia królewskiego ze stawów rybnych w Zatorze
- ocet spirytusowy
- klarowane masło do smażenia
- przecier z malinowych pomidorów
- duża cebula
- marchewka
- sól i młotkowany czarny pieprz
- 2 łyżki ziaren białej gorczycy
- szczypta cukru
- listek laurowy
- 2 owoce ziela angielskiego

PRZYGOTOWANIE RYBY
Filety karpia podzielić na mniejsze kawałki, obrać z dużych ości i osuszyć dokładnie papierowym ręcznikiem. Doprawić odrobina soli i młotkowanym czarnym pieprzem. Każdy filet obtoczyć w mące i usmażyć na złoto na rozgrzanym klarowanym maśle, które nada panierce delikatny maślany smak. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

PRZYGOTOWANIE ZALEWY OCTOWO - POMIDOROWEJ
Do garnka wlać szklankę źródlanej wody oraz pół szklanki octu spirytusowego. Dodać kilka ziaren pieprzu, dwa ziarna ziela angielskiego, listek laurowy i dwie łyżki ziaren białej gorczycy. Gotować przez kilka minut i dodać słoiczek domowego przecieru z malinowych pomidorów. Doprawić szczyptą soli i cukru, gotować jeszcze przez chwile.

MARYNOWANIE RYBY
Cebule pokroić w piórka i dwukrotnie sparzyć wrzątkiem. Wyłożyć na ścierkę kuchenną i odsączyć dokładnie, aby straciła goryczkę. Pokrojoną w kostkę marchewkę ugotować na pół - miękko. Do wyparzonego słoika włożyć rybć, przekładając ją na przemian cebulą i marchewką. Całość zalać gorącą jeszcze zalewą. Słoik zakręcić, obrócić do góry dnem i zostawić do wystygnięcia. Po wystygnięciu wieczko powinno zassać się, odcinając dopływ powietrza do wnętrza słoika. Ryba będzie gotowa już po kilku godzinach, choć prawdziwi smakosze wiedzą, że należy tej szlachetności nabierać dopiero po kilku, a nawet kilkunastu dniach. Doskonale smakuje podana na pajdzie ciepłego chleba, posmarowanego grubo wiejskim masłem, w towarzystwie słoiczka marynowanych leśnych rydzów i posiekanej kolendry. Smacznego!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto