Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepis na risotto z szafranem i serem grana padano

JM
Mówi o sobie: Uwielbiam gotować i od zawsze było to moją pasją. Od 2013 r. prowadzi blog "obiad za dychę" jako dowód, że można gotować urozmaicone potrawy,używając także wyszukanych składników i jednocześnie nie wydawać na nie majątku. Pani Ewa Nawara z Krakowa prezentuje przepis na risotto z szafranem i serem grana padano.

SKŁADNIKI:
- 40 dag ryżu arborio
- 800 ml bulionu warzywnego
- 50 g sera grana padano
- 2 małe szalotki (lub mała cebula)
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki białego wina (można pominąć, ale risotto nie będzie wtedy aż tak smaczne)
- łyżka masła
- szczypta szafranu (ok. 0,2 g)

WYKONANIE:
Szalotkę posiekać w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę.Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić posiekane składniki. Dodać ryż i cały czas mieszając podsmażać do momentu aż ryż stanie się szklisty (ok. 2-3minuty). Wlać wino i mieszać aż cały alkohol wyparuje. Do risotto dolewać po chochelce bulionu i gotować mieszając do czasu wchłonięcia płynu przez ryż. Czynności powtarzać aż skończy nam się bulion. Ok. 5 minut przed końcem gotowania dodać szafran. Risotto powinno się gotować ok. 15-17 minut. Ryż nie może być rozgotowany, bo powstanie nam kleik zamiast apetycznego obiadu. Potrawę zdjąć z ognia, dodać masło i starty ser, dokładnie wymieszać. Jeśli trzeba, doprawić solą i pieprzem (u mnie nie było takiej potrzeby). Podawać od razu.



Codziennie rano najświeższe informacje, zdjęcia i video z regionu. Zapisz się do newslettera!

od 12 lat
Wideo

Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto