SKŁADNIKI:
- 40 dag ryżu arborio
- 800 ml bulionu warzywnego
- 50 g sera grana padano
- 2 małe szalotki (lub mała cebula)
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki białego wina (można pominąć, ale risotto nie będzie wtedy aż tak smaczne)
- łyżka masła
- szczypta szafranu (ok. 0,2 g)
WYKONANIE:
Szalotkę posiekać w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę.Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić posiekane składniki. Dodać ryż i cały czas mieszając podsmażać do momentu aż ryż stanie się szklisty (ok. 2-3minuty). Wlać wino i mieszać aż cały alkohol wyparuje. Do risotto dolewać po chochelce bulionu i gotować mieszając do czasu wchłonięcia płynu przez ryż. Czynności powtarzać aż skończy nam się bulion. Ok. 5 minut przed końcem gotowania dodać szafran. Risotto powinno się gotować ok. 15-17 minut. Ryż nie może być rozgotowany, bo powstanie nam kleik zamiast apetycznego obiadu. Potrawę zdjąć z ognia, dodać masło i starty ser, dokładnie wymieszać. Jeśli trzeba, doprawić solą i pieprzem (u mnie nie było takiej potrzeby). Podawać od razu.
Codziennie rano najświeższe informacje, zdjęcia i video z regionu. Zapisz się do newslettera!
Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?