SKŁADNIKI:
- 5 jajek
- szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 3 kwaskowate jabłka
WYKONANIE:
Jabłka umyć, obrać, pokroić na cienkie plasterki. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodając cukier i nadal ubijać aż masa będzie sztywna i błyszcząca. Dodać żółtka, ponownie ubić. Mąkę przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Gotową masę przelać do tortownicy (spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia), na wierzchu delikatnie ułożyć plasterki jabłek. Piec przez 35-45 minut w temp. 180 stopni. Ciasto rewelacyjnie smakuje jeszcze lekko ciepłe.
Codziennie rano najświeższe informacje, zdjęcia i video z regionu. Zapisz się do newslettera!
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?