Wszystkie świąteczne przepisy:
Kapusta z grzybami
Składniki:
1 kg kapusty kwaszonej
15 dag grzybów suszonych
suszone śliwki
2 cebule
3 łyżki oleju
1 łyżka mąki
1/2 łyżeczki kminku
2 liście laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
Przygotowanie:**
1. Grzyby i śliwki zalewamy na noc wodą, oglądamy dzień przed wigilią "Kevin sam w domu" i idziemy spać.
2. Następnego dnia pokrojone i pozbawione pestek śliwki, kapustę, pokrojone jabłka i cebulę wkładamy do garnka. Dodajemy do tego kminek, ziele, pieprz i liść laurowy. Mieszamy i zalewamy wodą do przykrycia. Gotujemy, następnie dusimy na małym ogniu.
3. W tym czasie w oddzielnym garnku gotujemy grzyby w 0,5 litra wody. Po ugotowaniu, kroimy w paski i wraz z wodą, w której się gotowały, dodajemy do całości - dusimy 20-30 minut.
4. **Zasmażkę przygotowujemy z mąki i oleju oraz kilku łyżek kapusty. Po dodaniu do garnka, trzymamy jeszcze na małym ogniu, mieszając całość przez kilka minut.
Kapusta z grochem
Składniki:
25 dag grochu łuskanego
pół kilograma kapusty kiszonej
liść laurowy; ziele, sól, pieprz
oliwa
masło
Przygotowanie:
1. Groch namaczamy i zostawiamy na noc. Następnie gotujemy do miękkości z dodatkiem oliwy, masła i liściem laurowym.
2. Kapustę płuczemy, aby nie była zbyt kwaśna. Następnie gotujemy, dodając przyprawy: sól pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, może być również imbir i curry. Dodajemy odrobinę masła.
3. Oba ugotowane składniki mieszamy i odstawiamy dla wymieszania smaków. Nie gotujemy więcej.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?