Obwarzanki i małdrzyki, czyli TOP 10 małopolskich dań [PRZEGLĄD, PRZEPISY]
Chrzanowskie ziemniaki po cabańskuSkładniki 5 kg ziemniaków 1 kg kiełbasy 70 dag boczku 1/2 kg cebuli 1/4 kg marchwi 1 pęczek naci pietruszki 1/2 średniej wielkości buraka Wykonanie Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki lub plastry. Cebulę i marchew pokroić w plastry. Buraka pokroić na bardzo cienkie półplastry. Natkę pietruszki drobno posiekać. Boczek i kiełbasę pokroić w plastry lub kostkę. Przygotować pojedyncze liście kapusty do przykrycia garnka. Spód glinianego lub żeliwnego garnka wyłożyć skórami z boczku lub plastrami słoniny. Pokrojone składniki ułożyć warstwami: ziemniaki, cebulę, boczek, kiełbasę, marchew, buraka, zieloną pietruszkę, sól, pieprz. Garnek ustawić na cegłach nad ogniskiem. Piec ok. 1 godz. Podawać z kwaśnym mlekiem, maślanką, kefirem lub ogórkiem kiszonym.