Obwarzanki i małdrzyki, czyli TOP 10 małopolskich dań [PRZEGLĄD, PRZEPISY]
Krakowskie obwarzanki Marcina MakówkiSkładniki 80 g masła 100 ml mleka 100 ml wody 50 g drożdży albo ich suchy ekwiwalent 0,5 kilograma mąki jajko szczypta soli do ciasta łyżka soli do wody łyżeczka cukru sezam, sól Wykonanie Do garnka wrzucić rozdrobnione drożdże, wlać ciepłą wodę i ciepłe mleko, płynne i ostudzone masło, wsypać przesianą mąkę, cukier i szczyptę soli. Wyrobić ciasto; jak za mokre, to dodać mąki, jak za mączne, to dodać mleka. Ma się nie kleić do rąk. Ciasto zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (co najmniej 20 minut). Następnie uformować długi, podłużny wałek (niech te wałki będą cienkie, bo ciasto urośnie podczas warzenia i pieczenia). Z dwóch wałków zapleść ciasto. Zagotować duży garnek z osoloną wodą, to właśnie w nim będzie się obwarzać (stąd nazwa) nasze ciasto. Od tego momentu to już nie jest ciasto, a obwarzanek. Ciasto powinno pływać na wodzie 1-2 minuty. Potem należy je wyciągnąć, rozłożyć na papierze do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i obsypać makiem, sezamem, czarnuszką (co kto lubi). I do pieca, 200 stopni (góra dół). Piec obwarzanki aż się zrumienią, około 20 minut.