3 z 11
Poprzednie
Następne
Obwarzanki i małdrzyki, czyli TOP 10 małopolskich dań [PRZEGLĄD, PRZEPISY]
Krakowska, prosta zupa kminkowa Marty Góry Składniki 3 torebki kminku szklanka mleka ( jeśli ktoś nie toleruje mleka, to wody) ok. 1/2 szklanki wody wywar warzywny lub dowolny rosół Wykonanie Kminek wsypać do mleka z wodą (lub samą wodą) i gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 60 minut. Przecedzić i połączyć z wywarem. Jeśli gotujemy bez mleka, można dodać śmietanę. Jeśli na mleku, nie trzeba. Jeżeli wywar mamy tylko jarzynowy dodać łyżkę surowego masła. Można, do czystej zupy, gotowanej bez mleka, dodać zasmażkę z masła. Ja gotuję na mleku, dodaję surowe masło. Podaję z lanym ciastem lub kluskami kładzionymi albo z samodzielnie zrobionymi malutkimi grzankami z weki. Oczywiście zypę należy dosmaczyć solą i pieprzem.