Obwarzanki i małdrzyki, czyli TOP 10 małopolskich dań [PRZEGLĄD, PRZEPISY]
Podhalańskie moskole według Agnieszki DelkowskiejSkładniki 2 kilogramy ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków ok. 1/2 kg mąki pszennej Składniki na masło ziołowo-pomidorowe masło 1/2 pęczka pietruszki 1/2 pęczka koperku ząbek czosnku 5 pomidorów suszonych w oleju Wykonanie Ziemniaki najlepiej uklepać w misce i podzielić na 4 części. Usunąć jedną (dodajemy ją do zagniatania) i w miejsce po ziemniakach wsypać tyle mąki, żeby dokładnie wyrównała się mąka z ziemniakami. Dołożyć usuniętą część i wyrobić zwarte ciasto. Uformować cienkie placuszki i smażyć na suchej patelni po 2-3 minuty z każdej strony. Masło ziołowo-pomidorowe. Kostkę masła połączyć z drobno posiekaną pietruszką (1/2 pęczka), koperkiem (1/2 pęczka), ząbkiem czosnku przepuszczonym przez praskę i 5 pomidorami suszonymi w oleju. Wymieszać masło i podawać go na ciepłe moskole.