Dr Grzegorz Gajos w wykładzie „Wino i zdrowie” odpowie na wiele praktycznych pytań, między innymi:
Czy to prawda, że wino chroni przed zawałem serca?
Czy wino może działać spożywane samo czy tylko jako element odpowiedniej diety? A jeżeli tak, to jakiej?
Jak dużo wina jest za dużo? Jakie są prawdziwe zagrożenia związane zarówno z umiarkowanym, jak i dużym spożyciem wina? A może lepsza jest abstynencja?
Czy każdy może pić wino? A jeżeli nie, to dlaczego?
Które z ponad 500 substancji chemicznych zawartych w winie działają na organizm człowieka i jak?
Czy kobiety pijąc wino powinny obawiać się zwiększonego ryzyka nowotworów piersi?
Wykład zostanie zobrazowany na przykładzie win z klasycznych regionów m.in. z Szampanii i Tokaju.
dr hab. n. med. Grzegorz Gajos - urodził się i wykształcił w Krakowie. Pracuje jako kardiolog w Klinice Choroby Wieńcowej i Niewydolności Serca Uniwersytetu Jagiellońskiego.
Jego zainteresowaniami zawodowymi są kardiologia interwencyjna, a naukowymi wpływ składników zdrowej diety (kwasy wielonienasycone omega-3, wino) na choroby sercowo-naczyniowe. Ceniony wykładowca wśród studentów i lekarzy.Od wielu lat autor artykułów o zdrowiu w magazynie „Czas Wina”. Absolwent kursów Wine and Spirit Education Trust (WSET) do stopnia Advanced, obecnie rozpoczął kurs Diploma in Wines. Twórca i wykładowca przedmiotu „Enologia z elementami sommelierstwa” dla studentów dietetyki Uniwersytetu Jagiellońskiego. Wykładowca studiów podyplomowych z wiedzy o winie w Collegium Civitas.
Wykład odbędzie się w Pracowni pod Baranami.
Koszt uczestnictwa: 80 zł od osoby
Zapisy: [email protected]
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?