Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Chrust w kuchni, czyli smażymy faworki [przepis]

Redakcja
Delikatne kruche ciasteczka o charakterystycznym kształcie. W zależności od regionu zwane chrustem lub faworkami. Są jednym z przysmaków na tłusty czwartek.

Przepis na nie jest jeszcze prostszy, a wykonanie jeszcze szybsze niż pączków.

Składniki:

  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka mąki
  • 3 łyżki śmietany
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka octu/spirytusu
  • smalec/olej

Do posypania cukier puder.

Masło wymieszać ze śmietaną, a następnie dodawać mąkę, żółtka i ocet lub spirytus (nie wódkę, bo tłuszcz będzie kipieć). Całość wyrabiać aż uzyskamy jednolite, gładkie ciasto.

Następnie**trzeba je cienko rozwałkować** i pociąć na ok. 3 cm pasy i dalej ciąć ukośnie, co ok. 10 cm, aż powstaną ładne równoległoboki, które nacinamy w środku (nie za blisko krawędzi, żeby ciasto się nie rozerwało). Łapiemy za końce i dolny róg ostrożnie przeciągamy przez nacięcie -  ten sposób uzyskamy charakterystyczne zawinięcie.

W głębokim naczyniu mocno rozgrzewamy tłuszcz i delikatnie wrzucamy faworki. Smażymy aż chrust się zarumieni. Wyciągamy łyżką cedzakowa i wykładamy na papierowy ręcznik. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!


Zobacz na MM:Wywiady | Serwis motoryzacyjny | Photo Day - plenery fotograficzne |
Blogi | Zdrowie i uroda | Konkursy MM | MoDO
| Inwestycje | Recenzje | Rowery
od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto