Przepis na nie jest jeszcze prostszy, a wykonanie jeszcze szybsze niż pączków.
Składniki:
Do posypania cukier puder. |
Masło wymieszać ze śmietaną, a następnie dodawać mąkę, żółtka i ocet lub spirytus (nie wódkę, bo tłuszcz będzie kipieć). Całość wyrabiać aż uzyskamy jednolite, gładkie ciasto.
Następnie**trzeba je cienko rozwałkować** i pociąć na ok. 3 cm pasy i dalej ciąć ukośnie, co ok. 10 cm, aż powstaną ładne równoległoboki, które nacinamy w środku (nie za blisko krawędzi, żeby ciasto się nie rozerwało). Łapiemy za końce i dolny róg ostrożnie przeciągamy przez nacięcie - ten sposób uzyskamy charakterystyczne zawinięcie.
W głębokim naczyniu mocno rozgrzewamy tłuszcz i delikatnie wrzucamy faworki. Smażymy aż chrust się zarumieni. Wyciągamy łyżką cedzakowa i wykładamy na papierowy ręcznik. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Zobacz na MM:Wywiady | Serwis motoryzacyjny | Photo Day - plenery fotograficzne | Blogi | Zdrowie i uroda | Konkursy MM | MoDO | Inwestycje | Recenzje | Rowery |
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?