Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

6. Małopolski Festiwal Smaku - nagrody zostały rozdane

Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska
W sobotę i w niedzielę 28 i 29 sierpnia 2010 roku w Krakowie na placu Wolnica oficjalnie zakończył się Małopolski Festiwal Smaku.

Krakowianie mogli skosztować wielu przysmaków z naszego regionu, kupić miód, chleb, kiełbaski i wiele innych pyszności. Nie zabrakło także rozgrzewającej muzyki takich zespołów jak Orkiestra Staromiejska, Di Galitzyaner Klezmorim, Whiskey River, Coach, Duet w kapciach, Rzoz, Siwy Dym.

Niedziela to dzień, na który wszyscy z niecierpliwością wyczekiwali, gdyż został rozstrzygnięty konkurs Grand Prix VI edycji Festiwalu Smaku - najważniejsza nagroda. Rozdawano nagrody publicznośći w kategoriach: ekologiczne przysmaki, tradycyjne specjały, smakołyki z Legendą oraz jak u mamy. Dodatkową atrakcją był pokaz gotowania na żywo, który wygrała Restauracja "Dwór" z Nidzicy za ugotowanie filecików jagnięcych na sosie z grzybów leśnych z kiszką grulaną i bukietem sałat z winegretem.

Rozstrzygnięty został także konkurs lodów koralowych, które miały symbolizować kolor małopolskich czerwonych korali. Zgromadzona publiczność miała do wyboru dwa smaki sorbet malinowy oraz lody wiśniowe. Zwycięzcą został sorbet malinowy. Nagrody rozdawał marszałek województwa małopolskiego Marek Nawara razem Pawłem Okrasą i Robertem Karpowiczem.

Nagrody Publiczności otrzymali:

  • Ekologiczne Przysmaki- Gospodarstwo Agroturystyczne Adam Susek z Bulowic. Produkt: kiełbasa staropolska w słoiku,
  • Tradycyjne specjały- Chrzanowa firma "Smakosz". Produkt: Żurek po krakowsku,
  • Smakołyki z Legendą - Zakład Przetwórstwa Mięsnego "Batczew" z Klikuszowej. Produkt: kiełbasa swojska,
  • Jak u Mamy - Restauracja Spiżarnia z Nowego Targu. Produkt: gulasz flisacki.

Konkurs Grand Prix VI Festiwalu Smaku Małopolski otrzymali:

  • III miejsce - Powiatowe Koło Pszczelarzy z Przybysławic. Produkt: miód faceliowy,
  • II miejsce - firma Gawor z Podstolic. Produkt Tradycyjna Małopolska Szynka Podstolego,
  • I miejsce - Bacówka L.Szot z Rajbrotu. Produkt: brawuś z kómory.

Pokaz gotowania na żywo:

  • Restauracja "Sadyba" z Olkusz,
  • Restauracja "U Jana" Z Tarnowa,
  • Restauracja "Dwór" z Nidzicy - pierwsze miejsce za najsmaczniejszą potrawe Fileciki jagnięce na sosie z grzybów leśnych z kiszką grulaną i bukietem sałat w winegretem,
  • Restauracja "Biesiadna Chata" z Nowego Sącza.
Informator MM:Teatry | Policja | Noclegi | Kościoły | Rozkład MPK | Wyniki Lotto |
Baseny i kąpieliska | Hot spoty | Plan miasta
| Kina w Krakowie | Pogoda w Krakowie
od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto