Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Znamy wyniki I etapu rekrutacji na studia na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Najwięcej chętnych na weterynarię

Aleksandra Łabędź
Aleksandra Łabędź
Znamy wyniki I etapu rekrutacji na studia na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie
Znamy wyniki I etapu rekrutacji na studia na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie URK
Uniwersytet Rolniczy w Krakowie opublikował wyniki I etapu rekrutacji na studia. Do 21 lipca br. trwa składanie dokumentów na URK. W pierwszej turze rekrutacji na studia stacjonarne I stopnia, na liście najpopularniejszych kierunków znalazły się: weterynaria, etologia i psychologia zwierząt, architektura krajobrazu i dietetyka. Łącznie na studia I stopnia na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie zarejestrowało się 6025 kandydatów (stan na 12 lipca) na oferowanych 2285 miejsc, czyli ogółem było 2,64 rejestracji na miejsce.

Wielu chętnych na jedno miejsce

Wśród najpopularniejszych kierunków URK w tym roku znalazła się: weterynaria (9,2 rej./miej.), etologia i psychologia zwierząt (7,82 rej./miej.), dietetyka (4,94 rej./miej.) oraz architektura krajobrazu (5,09 rej./miej.). Najmniejszym zainteresowaniem z kolei cieszyły się kierunki: rolnictwo (0,78 rej./miej.), biogospodarka (0,84 rej./miej.) oraz bioinformatyka i analiza danych (0,53 rej./miej.).

Aktualnie już trwa II tura rekrutacji na następujące kierunki studiów stacjonarnych I stopnia:

  • do 21 sierpnia 2023 r. - geodezja i kartografia; gospodarka przestrzenna; inżynieria środowiska (stacj.); inżynieria i gospodarka wodna
  • do 27 sierpnia 2023 r. - biogospodarka; ochrona środowiska; rolnictwo; ekonomia; zarządzanie

- W roku akademickim 2023/2024, Uniwersytet Rolniczy oferuje kandydatom naukę na 31 kierunkach studiów polskojęzycznych oraz 7 angielskojęzycznych. Pierwsza tura rekrutacji rozpoczęła się 1 czerwca i trwała do 12 lipca br. Ogłoszenie wyników nastąpiło 17 lipca, a przyjmowanie dokumentów z I tury rekrutacji potrwa do 21 lipca - mówi dr inż. Izabella Majewska, rzecznik prasowy URK.

Dla kandydatów przygotowano łącznie 4964 miejsc na studiach stacjonarnych i niestacjonarnych I i II stopnia (z czego na studiach stacjonarnych I stopnia przygotowano 2285 miejsc, a na studiach niestacjonarnych I stopnia – 780 miejsc).

Oferowane kierunki studiów w języku polskim:

  • 1. architektura krajobrazu
  • 2. biogospodark
  • 3. bioinformatyka i analiza danych
  • 4. bioinżynieria zwierząt
  • 5. biologia stosowana
  • 6. biotechnologia
  • 7. browarnictwo i słodownictwo
  • 8. dietetyka
  • 9. ekonomia
  • 10. etologia i psychologia zwierząt
  • 11. gastronomia i catering dietetyczny – NOWOŚĆ!
  • 12. geodezja i kartografia
  • 13. gospodarka przestrzenna
  • 14. inżynieria i gospodarka wodna
  • 15. inżynieria mechatroniczna
  • 16. inżynieria środowiska
  • 17. jakość i bezpieczeństwo środowiska
  • 18. leśnictwo
  • 19. ochrona środowiska
  • 20. odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami
  • 21. ogrodnictwo
  • 22. rolnictwo
  • 23. sztuka ogrodowa
  • 24. technologia roślin leczniczych i prozdrowotnych
  • 25. technologia żywności i żywienie człowieka
  • 26. transport i logistyka
  • 27. weterynaria
  • 28. winogrodnictwo i enologia
  • 29. zarządzanie
  • 30. zarządzanie i inżynieria produkcji
  • 31. zootechnika

Kierunki prowadzone w j. angielskim:

  • 1. International Master of Horticultural Science, II st
  • 2. Environmental and Plant Biotechnology, II st.
  • 3. Economy (International Master Double Degree Program in Business), II st.
  • 4. Enviromental Protection, II st.
  • 5. Agriculture, I, II st.
  • 6. Food Engineering, II st.
  • 7. Food Processing, Safety and Quality, I st.

Imponujące dane

Łączna liczba studentów URK na studiach I i II stopnia (wg. stanu na 31.12.2022r.): studenci stacjonarni - 5317 i 144 cudzoziemców. Z kolei studentów niestacjonarnych - 1538 i 6 cudzoziemców Razem – 6855 osoby i 150 cudzoziemców, czyli łącznie 7005 studentów.

Nowość w roku akademickim 2023/2024

Nowością na uczelni na zbliżający się rok akademicki jest kierunek studiów inżynierskich: gastronomia i catering dietetyczny na Wydziale Technologii Żywności w formie zarówno stacjonarnej, jak i niestacjonarnej.

- Uczelnia oferuje na tym kierunku 30 miejsc na studiach stacjonarnych I stopnia i 30 na studiach niestacjonarnych I stopnia. Studia mają wypełnić lukę na rynku edukacyjnym, która umożliwi młodzieży o wykształceniu średnim i zawodowym (m.in. technik żywienia i usług gastronomicznych) rozwój osobisty oraz zdobycie wiedzy i umiejętności niezbędnych do pracy, w tym piastowania stanowisk kierowniczych, w zakładach żywienia zbiorowego, firmach cateringowych czy garmażeryjnych lub do uruchomienia własnej działalności gospodarczej - wyjaśnia rzecznik prasowy URK.

Kształcenie będzie trwało 7 semestrów i skoncentruje się na najbardziej aktualnych trendach na rynku dotyczących m.in. organizacji i zarządzania w gastronomi, nowoczesnych systemów produkcji potraw i ich dystrybucji, cateringu dietetycznego, obsługi konsumenta, grafiki i carvingu w owocach i warzywach, neurogastronomii, sztuki dekorowania stołów i potraw, gastronomii molekularnej, zasad projektowania nowych produktów spożywczych oraz procesów produkcji potraw, doboru opakowań, dziedzictwa kulinarnego, podstaw dietetyki, przygotowywania potraw i jadłospisów dla osób o szczególnych potrzebach żywieniowych czy kulturowych, przygotowania potraw tradycyjnych i regionalnych.

- Ponadto, w czasie praktyk zawodowych studenci będą mieli kontakt z rzeczywistymi problemami firm gastronomicznych. Zgodnie z potrzebami pracodawców mocny akcent stawiamy na rozwój kompetencji miękkich i przedsiębiorczości, stąd przedmioty takie jak savoir-vivre i protokół dyplomatyczny, komunikacja interpersonalna, autoprezentacja i negocjacje, tworzenie biznesplanów czy zarządzanie karierą - dodaje Izabella Majewska.

Najspokojniejsze kraje na świecie, zobacz zestawienie

od 16 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: Znamy wyniki I etapu rekrutacji na studia na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Najwięcej chętnych na weterynarię - Gazeta Krakowska

Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto