Prawdziwie zdrowa dieta. Odstaw produkty reklamowane jako „zdrowe”!
Wśród produktów reklamowanych jako zdrowe znajdziemy sporo takich, z których teoretycznie korzystają sportowcy lub osoby postrzegane jako świadome swojego ciała i dbające o zdrowie. Musisz pamiętać, że reklamy rządzą się swoimi prawami – świat w nich przedstawiony odbiega od rzeczywistości.
Zdrowa dieta – jakie produkty warto jeść? Najważniejsze zasady zdrowej diety
Zastanawiasz się, co warto na co dzień jeść? Jakie produkty są naprawdę wartościowe i zdrowe? Kieruj się zaleceniami lekarzy.
Doskonałą wskazówką dotyczącą zrównoważonej diety jest tzw. piramida żywienia. Jest ona publikowana pod auspicjami Instytutu Żywności i Żywienia. W 2018 r. została ona zaktualizowana. O najnowszych zaleceniach poinformował dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.
Zgodnie z piramidą żywienia:
- Należy spożywać posiłki regularnie, co 3-4 godziny. Dziennie należy spożyć 4-5 posiłków.
- Warzywa i owoce trzeba jeść jak najczęściej i w jak największej ilości (50% całej dziennej racji żywieniowej, w proporcji - 1/4 owoców, 3/4 warzyw).
- Spożywaj produkty zbożowe, pełnoziarniste.
- Pij codziennie 2 szklanki mleka (ewentualnie kefiru, jogurtu lub jedz nabiał w postaci sera).
- Nie jedz dużo mięsa, a przede wszystkim mięsa czerwonego. 0,5 kg tygodniowo to odpowiednia porcja. Spożywaj za to ryby, jajka i nasiona roślin strączkowych.
- Ograniczaj tłuszcze zwierzęce na rzecz roślinnych.
- Unikaj słodyczy.
- Sól zastąp ziołami.
- Pij przynajmniej 1,5 l wody dziennie.
- Nie pij alkoholu.
Oto lista produktów, które są powszechnie postrzegane jako zdrowe, ale tak naprawdę szkodzą
CIEMNE PIECZYWO
Nie każde ciemne pieczywo jest zdrowe. Część produktów tego rodzaju ma ciemny kolor ponieważ barwi się je np. za pomocą karmelu. Dlatego nie myśl, że ciemne pieczywo niejako automatycznie jest zdrowsze od białego.
Karmel amoniakalny lub amoniakalno-siarczynowy, jako dodatek do pieczywa, może powodować zmiany w obrazie krwi. Tego typu barwnik jest w stanie wywołać nadpobudliwość oraz nadmierne skurcze mięśni.
Zawsze czytaj etykiety przed zakupem. Karmel jest oznaczony symbolem E 150.
PRODUKTY BEZGLUTENOWE
Produkty „gluten free” są zdrowe wyłącznie wtedy, gdy konsument choruje na celiakię lub inną chorobę, w której konieczne jest wykluczenie glutenu.
Dieta bezglutenowa może doprowadzić do niedoborów pokarmowych – pełne ziarno w produktach „gluten free” zastępuje się ryżem, ziemniakami lub tapioką, które nie mają zbyt dużo wartości odżywczych.
MUSLI
Granola ze sklepu wcale nie musi być fit. Jeżeli sprawdzisz etykietę takiego produktu najprawdopodobniej okaże się, że jest w nim bardzo dużo cukru i słodzików.
Ponadto w sklepowym musli często znajduje się sporo soli, tłuszczu palmowego, syropu glukozowo-fruktozowego, słodu jęczmiennego.
SKLEPOWE SOKI OWOCOWE
Pyszny sok pomarańczowy prosto ze sklepowej lodówki? Lepiej uważaj na tego typu napoje. Zwykle znajduje się w nich mnóstwo cukru
SŁODZIKI
Słodziki robiły prawdziwą furorę parę lat temu. Wydawało nam się, że są znacznie lepsze niż biały cukier.
Słodziki są jednak bardzo szkodliwe. Rozkładają się do związków, które niekorzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Szczególnie uważaj na:
- Aspartam (E951);
- Acesulfam K (E950);
- Mannitol (E421);
- Sorbitol (E420);
- Cyklaminiany (E952);
- Maltitol (E965);
- Sacharyna (E954).
Chcesz coś posłodzić? Użyj miodu naturalnego.
SUSZONE OWOCE
Suszone owoce zawierają mnóstwo składników odżywczych, w tym witamin i minerałów. Tych kupowanych ze sklepu nie należy jednak jeść zbyt często. Suszone owoce produkowane fabrycznie są często zalewane słodkimi syropami.
Często wzbogaca się je także o siarkę, której zadaniem jest utrzymanie koloru owocu.
WAFLE RYŻOWE
Wafle ryżowe uchodzą za zdrowy zamiennik chleba. Nic bardziej mylnego - produkt ten jest wysoko przetworzony.
Wafle ryżowe zawierają sporo arsenu, czyli substancji trującej.
Ponadto tego typu niewinna przekąska cechuje się się wysokim indeksem glikemicznym
IZOTONIKI
Napoje izotoniczne są popularne wśród sportowców.
Izotoniki powinny być pite wyłącznie przez osoby, które uprawiają dużo sportu. Zawierają sporo kalorii i barwników, dlatego lepiej ich nie pić, jeśli nie jest to konieczne.
Dla osób, które ćwiczą w sposób umiarkowany, zupełnie wystarczająca będzie woda mineralna.
KOLOROWE JOGURTY
Najzdrowszy jest jogurt naturalny. Te kolorowe bardzo często zawierają mnóstwo cukru, barwników i sztucznych aromatów.
Warto podkreślić, że jogurty owocowe tak naprawdę zawierają bardzo mało owoców. Unikać jak ognia należy jogurtów określanych mianem „o smaku owoców”. Ich skład to sama chemia.
OGÓREK W FOLII
Zielone warzywa powinny znajdować się w opakowaniu, które ma otworki – wentylacja ma w tym przypadku bardzo duże znaczenie. Warzywa, które są szczelnie opakowane folią szybciej przemieniają azotyny w rakotwórczą nitrozaminę.
Poza tym sporo foliowych opakowań zawiera szkodliwe substancje, np. BPA.
Partnerzy Tematu Tygodnia:
- Chirurgia Plastyczna Anna Chrapusta
- HP Punkt zdrowia
- Natur-sklep.pl
- Studio Express
- Studio Figura
- WYSPA MSZANKA
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?