Podczas finałowego kiermaszu będzie można spróbować wielu produktów i dań regionalnych. Ich producenci przez dwa miesiące rywalizowali o uznanie publiczności i konkursowego jury. W Oświęcimiu, Krakowie, Tarnowie, Wadowicach, Nowym Targu, Nowym Sączu i Miechowie zaprezentowali małopolskie przysmaki, których receptura niejednokrotnie przetrwała pokolenia, a smak zachwyca do dziś. Z końcem sierpnia na placu Wolnica pojawią się najlepsi z najlepszych.
W czasie Wielkiego Finału publiczność wybierze zwycięzców w czterech kategoriach. Pierwszą z nich są „Ekologiczne przysmaki”, czyli przetwory i potrawy oparte o produkty pochodzące z miejsc posiadających certyfikat rolnictwa ekologicznego. Drugą - „Tradycyjne specjały” na bazie listy produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa. Trzecią kategorią są posiadające ciekawą historię związaną z ich wytwarzaniem „Smakołyki z legendą”. Ostatnią grupę stanowią przetwory i potrawy regionalne prezentowane przez koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia i gospodarstwa agroturystyczne – ważne, by smakowały „Jak u mamy”. Jury konkursowe pod wodzą Zbigniewa Kurleto, również wybierze najlepszych. Dariusz Gnatowski, Grzegorz Komendarek i Robert Sowa przyznają Grand Prix oraz drugie i trzecie miejsce w ramach konkursu „Małopolski Smak”.
Dwudniowe święto regionalnych potraw poprowadzi duet znany z poprzednich edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku. Karol Okrasa i Robert Karpowicz stworzą niepowtarzalną atmosferę, zachęcając zgromadzoną publiczność do smakowania Małopolski. Jedną z atrakcji Wielkiego Finału będzie również wielki kocioł gorącej zupy, który stanie na placu Wolnica dla wszystkich odwiedzających imprezę. Swoje umiejętności zaprezentują szefowie kuchni z małopolskich restauracji. Podczas pokazu gotowania „na żywo” przygotują potrawy na bazie produktów z naszego regionu.
Na festiwalowej scenie wystąpią artyści związani z Małopolską. Atmosferę rozgrzeje rockowy Przystanek Mrówkowiec z Tarnowa. Pierwszego dnia Wielkiego Finału dla publiczności zaśpiewa laureatka 46. Studenckiego Festiwalu Piosenki - Hanka Wójciak. Gwiazdą sobotniego wieczoru będzie zakopiański zespół folkowy – Krywań, a w niedzielę - na zakończenie festiwalu wystąpi grupa Rzoz prezentując góralską poezję z rockowym zacięciem.
Małopolski Festiwal Smaku każdego roku przyciąga coraz większą liczbę producentów regionalnych potraw, mieszkańców Małopolski i turystów. W tegorocznych siedmiu półfinałach swoje produkty zaprezentowało ponad 120 wystawców. Oddano na nie rekordową liczbę ponad 20 tysięcy głosów.
W ubiegłorocznym Wielkim Finale, który także odbywał się na krakowskim Placu Wolnica, wzięło udział około 50 tysięcy gości. W tym roku z pewnością będzie ich jeszcze więcej.
Organizatorem Małopolskiego Festiwalu Smaku jest Województwo Małopolskie, a tegoroczny Wielki Finał odbędzie się pod patronatem Prezydencji Polski w Radzie Unii Europejskiej.
Partnerem kampanii jest Business Consulting.
To są wydarzenia, które będą się działy na placu
Wielkie święto
W Oświęcimiu, Krakowie, Tarnowie, Wadowicach, Nowym Targu, Nowym Sączu i Miechowie producenci żywności prezentowali małopolskie przysmaki, których receptura przetrwała pokolenia, a smak zachwycał jury konkursowe i publiczność. Przez dwa miesiące rywalizowali w półfinałach największego kulinarnego wydarzenia w regionie. Na kiermaszach królowały produkty tradycyjne i regionalne docenione nie tylko w Małopolsce, ale i w Europie.
Wielki finał
Na placu Wolnica w Krakowie pojawią się najlepsi z najlepszych. To właśni ich produkty zwyciężały w półfinałach 7. Małopolskiego Festiwalu Smaku. To na nie głosowali eksperci i smakosze z całej Małopolski. Tegoroczny wielki finał Małopolskiego Festiwalu Smaku odbędzie się pod patronatem Prezydencji Polski w Radzie Unii Europejskiej.
Wielkie gotowanie zupy
Na odwiedzających jak zwykle czeka mnóstwo atrakcji. Jedną z nich będzie potrawa przyrządzana dla publiczności. Na placu Wolnica stanie wielki kocioł pełen pysznej, gorącej zupy. Każdy smakosz może jej spróbować!
Wielki pokaz gotowania
Szefowie kuchni z małopolskich restauracji zaprezentują swoje umiejętności! Podczas pokazu gotowania „na żywo” przygotują wyśmienite dania. Wszystkie potrawy powstaną na bazie małopolskich produktów.
Wielkie rozstrzygnięcie
Zwycięzców 7. Małopolskiego Festiwalu Smaku wybierze jury i zgromadzona publiczność. W Konkursie „Małopolski Smak” wezmą udział potrawy zgłoszone przez wystawców. Oceni je komisja złożona z ekspertów. Publiczność będzie głosować na ulubione smakołyki dzięki kuponom konkursowym. Każdy z głosujących ma szansę wygrać atrakcyjne nagrody!
Szczegółowe informacje o Festiwalu można znaleźć na stronie www.smak.malopolska.pl
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?