Stypendia od trzech lat fundują Alina i Jan Wagowie, niegdyś studenci Akademii Rolniczej, obecnie biznesmeni. - Musimy wyzwolić konkurencyjność naszej gospodarki tak, aby wyszła ona z kryzysu jako beneficjent - powiedział Jan Waga, wskazując motywy swojej działalności stypendialnej. - Uczelnie poprzez swoje projekty mają ogromną rolę w wyzwalaniu tej konkurencyjności, ponieważ efekty badań mogą mieć zastosowanie w ekonomii - dodał.
Janowi Wadze wtórował rektor UR Janusz Żmija, na codzień bliski znajomy przedsiębiorcy. - Uniwersytet musi dostosowywać się do wyzwań z zewnątrz i prowadzić badania ważne dla gospodarki - mówił na wczorajszej uroczystości wręczenia grantów.
Alina i Jan Wagowie przekazali na stypendia 50 tysięcy złotych. Połowę tej sumy otrzymała dr Joanna Zubel na swoje badania na temat roli tkanki tłuszczowej w systemie odpornościowym zwierząt przy zaburzeniach metabolicznych. Drugie 25 tys. przekazane zostanie dr. Krzysztofowi Buksie, który sprawdza wpływ utleniaczy na jakość wypiekania chleba żytniego.
30 tysięcy złotych pochodzi z funduszu własnego uczelni i zostanie równo podzielone pomiędzy trzech naukowców: Marcina Pietrzykowskiego, Agnieszkę Polichn-Latawiec oraz Anetę Grafowską.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?