Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tydzień Kuchni Polskiej 2023. W Krakowie poznaliśmy tradycyjne smaki. Można ich spróbować w wielu miejscach

Aleksandra Łabędź
Aleksandra Łabędź
Przedsmak Tygodnia Kuchni Polskiej w Restauracji 3 Rybki w Krakowie
Przedsmak Tygodnia Kuchni Polskiej w Restauracji 3 Rybki w Krakowie Aleksandra Łabędź
Już za trzy tygodnie czeka nas inauguracja wyjątkowego wydarzenia jakim jest Tydzień Kuchni Polskiej. Restauracje z całego kraju, które serwują tradycyjne dania, przygotowują specjalne menu. W cenie 69/99 zł będzie można zjeść tradycyjne specjały, często podawane w nietypowy sposób i do tego z zaskakującymi dodatkami. Wiele dań to miks dawnych smaków i nowoczesnego wykonania. Przedsmak Tygodnia Kuchni Polskiej miał już miejsce w krakowskiej Restauracji 3 Rybki.

- Jak co roku chcemy inspirować do odkrywania polskich smaków w wyjątkowych, intrygujących odsłonach, jednocześnie promując doskonałą polską kuchnię - piszą o Tygodniu Kuchni Polskiej organizatorzy wydarzenia.

W środę, 11 października w Restauracji 3 Rybki w Krakowie zaprezentowano tegoroczną koncepcję Tygodnia Kuchni Polskiej. To wyjątkowa kulinarna impreza, która ma na celu promowanie rodzimych dań. Tydzień Kuchni Polskiej odbędzie się w dniach od 3 do 26 listopada w całej Polsce. W Krakowie uczestniczyć będzie w nich 9 restauracji. Wśród nich także Restauracja 3 Rybki.

Właśnie we wspomnianej restauracji, przy ul. Szczepańskiej 5, mogliśmy spróbować dań przygotowanych na ogólnopolski festiwal. Restauracja 3 Rybki w Hotelu Starym przygotowała menu w cenie 99 zł. W niektórych restauracjach przygotowywane jest też menu w cenie 69 zł. Zarówno w droższej, jak i tańszej wersji uczestnicy otrzymują: przystawkę/zupę, danie główne i deser.

Lista wszystkich restauracji biorących udział w Tygodniu Kuchni Polskiej znajduje się na stronie - Tydzień Kuchni Polskiej

Krakowska restauracja przy ul. Szczepańskiej 5 przygotowała dwie wersje menu.

Menu A:

  • PRZYSTAWKA / ZUPA - PIECZONY KALAFIOR Z SOSEM Z POMIDORÓW I CURRY, ORZECHAMI I ŚWIEŻĄ KOLENDRĄ
  • DANIE GŁÓWNE - JAGNIĘCINA Z GRASICĄ CIELĘCĄ I MARCHEWKOWYM PURÉE
  • DESER - DESER CZEKOLADOWY Z KONFITURĄ Z WIŚNI I PORZECZEK Z CHANTILLY AROMATYZOWANYM KIRSCHEM

Menu B:

  • PRZYSTAWKA / ZUPA - TATAR WOŁOWY Z OWCZYM SEREM, OLIWĄ RZEPAKOWĄ I MAJONEZEM KIMCHI
  • DANIE GŁÓWNE - TURBOT BAŁTYCKI W PANKO Z SOSEM SARDELOWYM I PIECZONĄ KAPUSTĄ Z KMINKIEM
  • DESER - ŚLIWKOWY NUGAT W PIERNIKOWYCH AROMATACH

Dania przygotował szef kuchni restauracji - Krzysztof Żurek.

3 Rybki to elegancka restauracja zlokalizowana w otwartej przestrzeni parteru Hotelu Stary. Niepowtarzalny wystrój renesansowych pomieszczeń, unikalne żebrowane sklepienia i subtelna ornamentyka gotyckiego okna, kontrastują z nowoczesnym wystrojem sal restauracyjnych. Tradycję i nowoczesność można odnaleźć również w menu, które nawiązuje do tradycyjnej kuchni polskiej i zmienia się wraz z porami roku. Wiosna i lato to czas świeżych warzyw, szparagów i karczochów. Jesienią i zimą zdecydowanie dominują w karcie dziczyzna, grzyby i owoce leśne. Wszystko w subtelnej i nowatorskiej aranżacji. Ponadto na Gości restauracji czeka bogata karta win, która zadowoli znawców i miłośników tego trunku.

Tydzień Kuchni Polskiej. Jakie restauracje biorą udział?

Pomysłodawcy festiwalu zaprosili do współpracy restauracje, które serwują tradycyjne polskie dania. Można będzie spróbować kaczki, pierogów, policzki wołowe czy gołąbki. Wiele dań to miks dawnych smaków i nowoczesnego wykonania.

od 7 lat
Wideo

Konto Amazon zagrożone? Pismak przeciwko oszustom

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto