Tłusty czwartek w Krakowie. Kolejki od rana, cukiernicy czekają na miłośników pączków

OPRAC.: Adam Wojnar
Tłusty Czwartek w Krakowie. Po smakołyki ustawiły się długie kolejki.
Tłusty Czwartek w Krakowie. Po smakołyki ustawiły się długie kolejki.
Już w środę były kolejki do cukierni po pączki. W tłusty czwartek 11 lutego mocno się wydłużą. Odwiedziliśmy cukiernie gdzie miła obsługa już czeka z wypiekami na klientów. Zobaczcie te smakołyki!

CO WIESZ O TŁUSTYM CZWARTKU? ROZWIĄŻ QUIZ!

Tłusty czwartek – w kalendarzu chrześcijańskim ostatni czwartek przed wielkim postem (czyli 52 dni przed Wielkanocą), znany także jako zapusty, mięsopust, karnawał. Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W Polsce oraz w katolickiej części Niemiec, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest objadanie się.

Geneza tłustego czwartku sięga pogaństwa. Był to dzień, w którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych potraw, szczególnie mięs oraz piciu wina, a zagryzkę stanowiły pączki przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną. Rzymianie obchodzili w ten sposób raz w roku tzw. tłusty dzień.

FLESZ - Gastronomia pozywa skarb państwa

Wideo

Materiał oryginalny: Tłusty czwartek w Krakowie. Kolejki od rana, cukiernicy czekają na miłośników pączków - Gazeta Krakowska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie