MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ta półsyntetyczna pochodna pozyskiwanej z drewna celulozy...
fot. Jschley/pixabay.com

Szkodliwe E-dodatki do żywności. Tym trują nas producenci. Które E mogą szkodzić? Dlaczego nie wszystkie dodatki do żywności są bezpieczne

E 466 – Karboksymetyloceluloza (CMC, guma celulozowa, karmeloza)

Ta półsyntetyczna pochodna pozyskiwanej z drewna celulozy jest substancją zagęszczającą, stabilizatorem, emulgatorem czy środkiem przeciwzbrylającym, czyli służy głównie do poprawiania konsystencji produktów takich jak lody, niskokaloryczne desery, przetwory mleczne, modyfikowane mleko dla niemowląt czy gotowe produkty smażone. Występuje również w wielu wyrobach farmaceutycznych.

Chociaż guma celulozowa jest nawet zalecana jako rodzaj rozpuszczalnego w wodzie błonnika u osób z chorobami jelit, powinny unikać jej nawet osoby zdrowe, ponieważ wywołuje reakcje zapalne w jelitach. W nadmiarze powoduje bóle brzucha, wzdęcia i biegunki, ponieważ jest rozkładana przez bakterie jelitowe. Badania pokazują jednak na związek jej spożycia ze zmniejszeniem się populacji korzystnych bakterii kształtujących dobrostan psychiczny, z jednoczesnym rozwojem tych powodujących oraz rozwój raka jelita, zaburzeniami metabolizmu i zwiększeniem tendencji do przybierania na wadze.

Zobacz również

Nietypowy powód zatoru na A4 w kierunku Katowic. Sprawcą zamieszania... koń

NOWE
Nietypowy powód zatoru na A4 w kierunku Katowic. Sprawcą zamieszania... koń

Wielki Koncert Gospel na Skałce. Zaśpiewało ponad 100 osób

NOWE
Wielki Koncert Gospel na Skałce. Zaśpiewało ponad 100 osób

Polecamy

Przegląd tygodnia od 26.05 w Krakowie

Przegląd tygodnia od 26.05 w Krakowie

Zderzenie kilku samochodów pod Krakowem. Zablokowany jeden pas ruchu

Zderzenie kilku samochodów pod Krakowem. Zablokowany jeden pas ruchu

Przegląd prasy z Krakowa w maju

Przegląd prasy z Krakowa w maju