MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
7 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki (na 2 lub 3 ciasta): 
Zaczyn: 
½ łyżki mąki, , ½...
fot. www.smakikrakowa.pl

Sylwester 2016. Dania i przekąski idealne na domówkę [PRZEPISY KULINARNE]

Makowiec

Składniki (na 2 lub 3 ciasta): Zaczyn: ½ łyżki mąki, , ½ łyżki cukru, 50 g świeżych drożdży Ciasto: 500 g przesianej mąki, 1 żółtko, 1 jajko, 50 g cukru, 150ml mleka, 50 g roztopionego masła, 1 łyżka oliwy z oliwek Masa makowa: 250 g maku, 500 ml mleka, 1 łyżka masła, 2 łyżki miodu, 2 łyżki róży ucieranej, garść rodzynek, garść orzechów włoskich, garść skórki pomarańczowej, 1 białko, migdały Przygotowanie: Masa makowa: Mak gotuj w mleku około 30 minut. Po tym czasie odcedź go i 2 lub 3 razy zmiel w maszynce do mięsa o najmniejszych oczkach. Na patelni rozpuść masło, dodaj mak, a po chwili miód, różę, posiekane orzechy, rodzynki, i skórkę pomarańczową. Wymieszaj i podgrzewaj. Jeśli masa będzie za mało słodka, dodaj więcej miodu. Mak ostudź, tuż przed wyłożeniem na ciasto połącz z ubitym białkiem. Zaczyn: Wymieszaj drożdże z cukrem i mąką, odstaw na 15 minut lub aż podwoi swą objętość. W międzyczasie podgrzej mleko razem z masłem i przesiej mąkę. W dużej misce umieść zaczyn i dodawaj do niego naprzemiennie trochę mąki, trochę mleka z masłem, trochę jajek, oliwy i cukru. Cały czas wyrabiaj ciasto (lub ułatw sobie pracę używając robota kuchennego z opcją wyrabiania ciasta drożdżowego). Ciasto nie powinno być „za twarde”, więc uważaj dodając mąkę - może się okazać, że nie zużyjesz całych 500 g. Gdy ciasto będzie już wyrobione i zacznie odklejać się od dłoni, przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Powinno podwoić swoją objętość, potrwa to 30-40 minut. Stolnicę i wałek polej odrobiną oliwy z oliwek (dzięki temu ciasto nie będzie się przyklejać), rozwałkuj ciasto, posmaruj masą makową i zawiń, przełóż do foremki (keksówka) i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut. Po tym czasie posmaruj wierzch rozbełtanym jajem, posyp migdałami i wstaw do piekarnika o temperaturze 170 stopni na 35-40 minut. Jeśli ciasto za bardzo się zarumieni przykryj je folią aluminiową.

Zobacz również

Trefl Sopot lepszy od Kinga Szczecin w niedzielny wieczór [ZDJĘCIA]

Trefl Sopot lepszy od Kinga Szczecin w niedzielny wieczór [ZDJĘCIA]

Tęgie Chłopy w Kielcach. Zespół wystąpił w Kieleckim Centrum Kultury [ZDJĘCIA]

Tęgie Chłopy w Kielcach. Zespół wystąpił w Kieleckim Centrum Kultury [ZDJĘCIA]

Polecamy

Wieczysta miała problemy, ale punktowała z chirurgiczną precyzją. Peszko zadowolony

Wieczysta miała problemy, ale punktowała z chirurgiczną precyzją. Peszko zadowolony

Oto główny kandydat na trenera Wisły Kraków

Oto główny kandydat na trenera Wisły Kraków

Wodecki Twist Festiwal. Darmowe koncerty plenerowe w Krakowie. Sprawdź!

Wodecki Twist Festiwal. Darmowe koncerty plenerowe w Krakowie. Sprawdź!