Historia zupy jest co z pewnością tak długa jak historia samego gotowania. Danie to jest obecne na każdym kontynencie, w każdej kulturze i choć odmienne pod względem smaków i konsystencji, identyczne w metodzie przygotowania. Nam zupa kojarzy się przede wszystkim z kuchnią polską. I dobrze. Chyba nigdzie indziej na świecie nie gotuje się tak dobrych zup jak u nas!
Podobno najstarszą polską zupą jest caseata, czyli polewka piwna, od której w średniowieczu wielu Polaków rozpoczynało swój dzień.
Co ciekawe, w tamtych czasach uchodziła za pożywne i zdrowe śniadanie. Pierwsze wzmianki na temat zupy piwnej, pochodzą z 1394 roku i zostały zamieszczone w kronikach poruszających temat potraw podawanych rodzinie królewskiej.
Caseata, co oznacza po łacinie „zmieszana z serem”, występowała jako jedno z głównych dań w menu na dworze króla Władysława Jagiełły, gdy ten przebywał w Korczynie pod koniec XIV wieku.
Warto też wspomnieć, że dawniej na śniadania często podawany był żur. Do dziś wszelkiego rodzaju żurki i barszcze są ulubionymi zupami Polaków. Jedno jest pewne – zupy warto jeść! Są zdrowe, pożywne i rozgrzewające.
Tutaj znajdziecie przepisy na małopolskie zupy, jakich jeszcze nie jedliście!
- Krakowska zupa kminkowa z lanym ciastem lub grzankami
- Parzybroda po mirowsku
- Białczańska zupa scypa
- Grochówka po mirowsku
- Prawdziwa góralska kwaśnica
- Zupa bryndzowa
- Polewka na maślance
- Starosądecka bryjka
- Sułkowicka krzonówka
- Zupa pokrzywowo-szczawiowa KGW z Białki
- Zupa „rzodkie ziemniaki” ze Smęgorzewa
Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Zobacz też przepisy na inne zupy:
Polecamy też inne przepisy:
Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?