Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Parzybroda po mirowsku...
fot. Fot. KGW z Mirowa

Regionalne zupy, jakich nie znacie! Tak się gotuje w Małopolsce [PRZEPISY]

Parzybroda po mirowsku

Składniki
1 kg białej kapusty
15 dag marchwi
70 dag ziemniaków
10 dag cebuli
60 dag boczku
2 łyżki smalcu
2 łyżki mąki
1 szklanka przecieru z pomidorów świeżych
pokrojony lubczyk
sól, pieprz do smaku

Wykonanie
Kapustę pokroić na duże kawałki, marchewkę zetrzeć na tarce. Wszystko zagotować. Ziemniaki pokroić w kostkę i gotować je osobno w osolonej wodzie. Boczek pokroić w kosteczkę i usmażyć go, a potem dodać do gotującej kapusty. Cebulę pokroić w półplasterki, podsmażyć na złoty kolor i wrzucić do kapusty. Ugotowane ziemniaki, odcedzić i dołożyć do kapusty. Do wszystkiego dodać jeszcze przecier ze świeżych pomidorów, pokrojony lubczyk i przyprawić do smaku. Na końcu zrobić zasmażkę z mąki i zagęścić potrawę.
"Parzybroda po mirowsku" jest wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych. Przepisem na ten przysmak dzielą się panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Mirowa

Zobacz również

Pierwsza sesja rady gminy w gminie Kobiele Wielkie. Wójtem Beata Pokora. ZDJĘCIA

Pierwsza sesja rady gminy w gminie Kobiele Wielkie. Wójtem Beata Pokora. ZDJĘCIA

Drugi dzień egzaminów maturalnych. Dziś na tapecie matematyka

Drugi dzień egzaminów maturalnych. Dziś na tapecie matematyka

Polecamy

Mętna woda w kranach w centrum Krakowa. To wina... przebudowy ulic

Mętna woda w kranach w centrum Krakowa. To wina... przebudowy ulic

Apetyczna owsianka na słono. Takiej jeszcze nie jedliście!

Apetyczna owsianka na słono. Takiej jeszcze nie jedliście!

Nie lekceważ ukąszenia kleszcza! Jak rozpoznać zakażenie boreliozą?

Nie lekceważ ukąszenia kleszcza! Jak rozpoznać zakażenie boreliozą?