Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przed Muzeum Narodowym w Krakowie wyrosły pomidory, papryka, kukurydza...

Piotr Rąpalski
Piotr Rąpalski
W maju Zarząd Zieleni Miejskiej w Krakowie wraz z pracownikami Muzeum Narodowego posadzili przed wielkim gmachem przy alejach... warzywa. Teraz można zebrać plon. Rośnie kapusta, pomidory, kukurydza, papryka. Wszystko pięknie w zabezpieczonych drewnianymi skrzynkami grządkach.

Z Facebooka ZZM:

"W ramach Jadalnego Krakowa Zarząd Zieleni Miejskiej w Krakowie współpracuje z krakowskimi instytucjami kultury. Pora zatem zobaczyć, co ciekawego kryje się w nasadzeniach Jadalnego Krakowa u naszych partnerów. Zaczynamy od Muzeum Narodowe w Krakowie, a dokładnie od donic stojących na placu przed głównym gmachem. To tam podczas majowej edycji Jadalny Kraków Fest pracownicy muzeum i mieszkańcy z grupy Ogrodnicza Krowodrza posadzili pomidory, kukurydze, kapusty czy nasturcje. Rosną tam również liliowce, których kwiaty można smażyć, piec, gotować w zupach, kisić, marynować lub suszyć. To pracownicy muzeum troszczą się o rosnące tu rośliny. Jak sprawdzają się w roli ogrodników? Wspaniale! Efekty ich pracy możecie zobaczyć na załączonych zdjęciach"

Cel Jadalnego Krakowa:

"Na przełomie XIX i XX wiek Kraków zaczął wchłaniać okoliczne osady, pola orne i wiejskie nieużytki. Osadzanie chochoła w Bronowicach, głąbik krakowski z Krowodrzy czy chleb prądnicki to tylko jedne z wielu bliskich krakowianom zjawisk, które mają wiejski rodowód. Również Nowa Huta ma swoje wiejskie korzenie – powstała na żyznych terenach Mogiły. Czas zatem powrócić do tego wyjątkowego dziedzictwa. Dziś Kraków, podobnie jak szereg innych miast, czeka wiele wyzwań - zaopatrzenie w żywność czy energię, zagwarantowanie przestrzeni do życia, zmaganie się z pandemiami, konfliktami zbrojnymi i konsekwencjami zmian klimatycznych. Aby im wszystkim sprostać, konieczna jest nowa, miejska strategia rozwoju w oparciu o suwerenność żywieniową, miejskie rolnictwo i agroekologiczne inicjatywy."

Jadalny Kraków to:

  • budowanie suwerenności żywieniowej,
  • propagowanie miejskiego ogrodnictwa,
  • tworzenie lokalnych łańcuchów dostaw w oparciu o podkrakowskich producentów zdrowej żywności,
  • przeciwdziałanie marnowaniu żywności,
  • propagowanie zdrowej diety,
  • promowanie ponownego wykorzystywania zasobów,
  • organizowanie miejsc, w którym mieszkańcy mogą tworzyć wspólnoty, dzielić się pracą, wiedzą i doświadczeniem,
  • działanie w myśl, że miasto jadalne jest nie tylko dla ludzi, lecz również dla mieszkających w nim zwierząt,
  • zwiększanie bioróżnorodności,
  • przeciwdziałanie zmianom klimatycznym.

Partnerzy Jadalnego Krakowa:

  • MOCAK
  • Zamek Królewski na Wawelu
  • Muzeum Narodowe
  • MuFo Strzelnica
  • Dom Utopii - Międzynarodowe Centrum Empatii, Teatr Łaźnia Nowa
  • Muzeum Etnograficzne
  • Międzynarodowe Centrum Kultury
  • Ośrodek Kultury im.C.K. Norwida
  • Biblioteka Wojewódzka Rajska
  • Wawelska Kooperatywa Spożywcza
  • Targ Pietruszkowy
  • Krakowska Farma Miejska
  • Foodsharing Kraków
od 16 latprzemoc
Wideo

CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Przed Muzeum Narodowym w Krakowie wyrosły pomidory, papryka, kukurydza... - Gazeta Krakowska

Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto