Czytaj także: Doskonałe przepisy wigilijne
Przygotowanie:
Umytą pszenicę moczymy, zostawiamy na noc, a następnego dnia gotujemy, odcedzamy i studzimy. Umyty mak zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na 1–2 godziny, a gdy napęcznieje, odcedzamy i dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę.
Rodzynki sparzamy, osączamy. Miód rozgrzewamy, mieszamy dokładnie z makiem, dodajemy orzechy, rodzynki i pszenicę.
Przekładamy do salaterki, dekorujemy płatkami migdałowymi.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?