7 z 12
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Co zaproponowała Maria Gruszecka na 24 grudnia w...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/6a/28/63908de0b0c50_o_large.jpg)
fot. Fot. Polona
Potrawy wigilijne, których dziś już nikt nie je! Zobacz, co dawniej podawano na święta Bożego Narodzenia
Co zaproponowała Maria Gruszecka na 24 grudnia w „Ilustrowanym kucharzu krakowskim" z 1892 roku?
Mianowicie: barszcz z uszkami, zupę migdałową, paszteciki z ryb, jarmuż z kasztanami, groszek zielony z grzankami, szczupaka pieczonego, karpia smażonego, sandacza z jajami, kluski ze śliwkami, pierożki kruche, leguminę makową, budyń z szodonem (biały gęsty, słodki sos), torty, jabłka, orzechy, bakalie…