Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Potrawy wigilijne: Barszcz z uszkami [przepis]

MoDO
MoDO
Potrawy wigilijne. Poniżej prezentujemy przepis na wyśmienity barszcz z uszkami, w sam raz na wigilijny stół.

Wszystkie świąteczne przepisy:


Barszcz z uszkami: Składniki

Barszcz:

  • 2 kg buraków ćwikłowych

  • 7 dag suszonych grzybów

  • 2 cebule

  • 2 ziarenka ziela angielskiego

  • liść laurowy

  • sok z cytryny

  • cukier

  • pieprz

  • sól

Ciasto na uszka:

  • 20 dag mąki

  • łyżka oleju

  • sól

Nadzienie:

  • grzyby z wywaru

  • łyżka tartej bułki

  • łyżka masła

  • cebula

  • jajo

  • pieprz

  • sól


Barszcz z uszkami: Przygotowanie:

1. Suszone grzyby najpierw myjemy, następnie moczymy do trzech godzin w zimnej wodzie. Następnie w tej samej wodzie gotujemy je i odcedzamy, zachowując wywar.
2**
. Obieramy buraki i cienko kroimy. Gotujemy razem z cebulą i w około trzech litrach wody, aż będą miękkie. 3. W czasie gotowania możemy przygotować uszka: podsmażamy cebulę na maśle, dodajemy do niej ugotowane grzyby oraz bułkę tartą, całość mieszamy. Po ostygnięciu dodajemy jajko i przyprawy. 4. Wykonanie ciasta: mąkę i sól mieszamy z kilkoma łyżkami gorącej wody, a po ostygnięciu zagniatamy ciasto. Cienko je rozwałkować, pokroić na kwadraty, na każdym ułożyć farsz i składamy kwadraty w uszka. 5. **Uszka gotujemy w lekko posolonym wrzątku, aż wypłyną. Przekładamy do talerzy i zalewamy uprzednio ugotowanym barszczem.

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto