MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Gorczyca to podstawa popularnego sosu znanego jako...
fot. bhofack2/Getty Images

Ostre, czyli zdrowe. Przed chorobami chronią nie tylko papryczki chili. Zobacz, jakie korzyści daje jedzenie pikantnych przypraw

Ostre przyprawy na zdrowie – gorczyca

Gorczyca to podstawa popularnego sosu znanego jako musztarda. Ma takie odmiany, że gotowy produkt da się jeść tylko w niewielkich ilościach. Choć „moc” zależy od producenta i partii produktu, do najostrzejszych należy musztarda Dijon, rosyjska i angielska. Palący smak pochodzi od izotiocyjanianu allilu, który ma właściwości antynowotworowe m.in. w stosunku do komórek raka piersi, płuc, układu pokarmowego i prostaty. Chroni też układ nerwowy i krążenia. Zwalcza chorobotwórcze drobnoustroje.

Zobacz również

Rolnicy zablokowali drogę krajową DK 77 koło Przemyśla

AKTUALIZACJA
Rolnicy zablokowali drogę krajową DK 77 koło Przemyśla

Rolnicy zablokowali drogę krajową DK 77 koło Przemyśla

AKTUALIZACJA
Rolnicy zablokowali drogę krajową DK 77 koło Przemyśla

Polecamy

Najważniejsi poeci znów przyjadą do Krakowa. Pretekstem będzie Czesław Miłosz

Najważniejsi poeci znów przyjadą do Krakowa. Pretekstem będzie Czesław Miłosz

Oto najnowsza atrakcja turystyczna Litwy: odkryj muzeum Stasysa

Oto najnowsza atrakcja turystyczna Litwy: odkryj muzeum Stasysa

Szefowa krakowskiego wydawnictwa została prezeską Polskiej Izby Książki

Szefowa krakowskiego wydawnictwa została prezeską Polskiej Izby Książki