Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Fermentowane napoje mleczne bez smakowych i funkcjonalnych...
fot. Suphakaln Wongcompune/123RF

Naturalne probiotyki – 10 produktów, które hamują stan zapalny. To nie tylko ogórki kiszone i zakwas, ale też kimchi i kombucha

Mleko acidofilne, jogurt, kefir

Fermentowane napoje mleczne bez smakowych i funkcjonalnych dodatków to cenne źródło probiotycznych bakterii, po które można sięgać częściej niż po słone kiszonki warzywne. Najbardziej polecane jest mleko acidofilne, czyli produkt w stylu jogurtu, ale z zawartością żywych bakterii probiotycznych szczepów. Taki produkt nie powinien być jednak pasteryzowany, co warto sprawdzić na etykiecie. Podobnie polecany jest jogurt zawierające aktywne bakterie mlekowe oraz prawdziwy kefir, w którym oprócz bakterii występują też korzystne drożdże. Przetwory te można łatwo przygotować w domu z nieukwaszonego mleka, wykorzystując do tego celu dostępne w sprzedaży kultury starterowe, nazywane czasem zakwaskami

Zobacz również

Grzegorz Turnau o centrum Krakowa: "Serce miasta stało się parkiem rozrywki"

NOWE
Grzegorz Turnau o centrum Krakowa: "Serce miasta stało się parkiem rozrywki"

Ach! Co to był za ślub!  Orkiestrowy ślub w Zduńskiej Woli ZDJĘCIA

Ach! Co to był za ślub! Orkiestrowy ślub w Zduńskiej Woli ZDJĘCIA

Polecamy

Kino Mikro zaprasza w magiczną podróż do świata Studia Ghibli

Kino Mikro zaprasza w magiczną podróż do świata Studia Ghibli

Jestem ekspertem żywienia i jem cukier, ale nie tyję. Jak to robię? Co jem?

Jestem ekspertem żywienia i jem cukier, ale nie tyję. Jak to robię? Co jem?

Autobusem do zoo oraz do Ojcowa – krakowskie linie rekreacyjne pojadą częściej

Autobusem do zoo oraz do Ojcowa – krakowskie linie rekreacyjne pojadą częściej