Nalewka z winogron, nalewka z gruszek, nalewka z brzoskwiń [PRZEPISY NA NALEWKI]
Jałowcówka [przepis]. Zobacz, jak zrobić nalewkę z jałowca Składniki: 20 ziaren jałowca 700 ml wódki 3 łyżki cukru kilka ziaren czarnego pieprzu Przygotowanie: Jałowiec, pieprz, wódkę i cukier umieścić w słoju i zakręcić. Pozostawić w chłodnym miejscu na ok. 3-4 miesiące. Odcedzić ziarna pieprzu i jałowca, a następnie nalewkę przelać do wyparzonych wcześniej butelek. Szczelnie zakręcić i pozostawić w chłodnym i zaciemnionym miejscu na kilka miesięcy. Po takim leżakowaniu jałowcówka jest gotowa do spożycia. Nalewka smakiem bardzo przypomina gin. Można ją podawać samodzielnie w kieliszku albo w drinkach, np. z dodatkiem toniku i lodu oraz cytryny. Jałowcówka jest też wspaniałym dodatkiem do dań kuchni polskiej. Odrobina wzbogaci smak dziczyzny, bigosu czy fasolki po bretońsku. Do nalewki można też dodać odrobinę kardamonu albo ziół.