Nalewka z winogron, nalewka z gruszek, nalewka z brzoskwiń [PRZEPISY NA NALEWKI]
Nalewka z gruszek [przepis]. Zobacz, jak zrobić nalewkę z gruszek Składniki: 2,5 kg mocno dojrzałych gruszek 1 l spirytusu 0,5 l wody 400 g cukru 2 łyżki miodu sok z połówki cytryny 2 goździki Przygotowanie: Gruszki obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy na kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny. Do naczynia przelewamy wodę, cukier i goździki. Gotujemy syrop. Studzimy. Gruszki przekładamy do naczynia, zalewamy je syropem. Po ok. 5 dniach dolewamy miód i spirytus. Pozostawiamy na minimum 6-7 miesięcy w chłodnym i zaciemnionym miejscu. Od czasu do czasu wstrząsamy lekko słojem, aby składniki się wymieszały. Następnie nalewkę przecedzamy przez kilkakrotnie złożoną gazę i leżakujemy w szczelnie zamkniętych butelkach przez kolejne 6 miesięcy. Po tym czasie nalewka jest gotowa do spożycia.