Nalewka z winogron, nalewka z gruszek, nalewka z brzoskwiń [PRZEPISY NA NALEWKI]
Nalewka z pomarańczy [przepis]. Zobacz, jak zrobić nalewkę z pomarańczy Składniki: 4 pomarańcze 1 l wódki 200 ml spirytusu 100 ml wody 3/4 szklanki cukru 2 cm korzenia imbiru Przygotowanie: Pomarańcze wyszorować gąbką, sparzyć wrzątkiem. Obrać ze skórki (bez białych fragmentów). Wycisnąć sok, z którego oddzielić pestki. Sok i skórki wrzucić do słoja, dolać wódkę i spirytus. Korzeń imbiru obrać, pokroić na cienkie plasterki i dodać do słoja. Pozostawić na kilka dni w chłodnym miejscu. Wodę zagotować z cukrem (powinien się dokładnie rozpuścić). Ostudzić i dolać do słoja z pozostałymi składnikami. Pozostawić na kilka dni. Nalewkę przecedzić przez kilkakrotnie złożoną gazę. Przelać do wyparzonych wcześniej butelek i szczelnie zakręcić. Pozostawić do leżakowania przez minimum 2 miesiące. Po tym czasie nalewka jest gotowa do spożycia.