Nalewka z aronii, nalewka z żurawiny, pigwówka, orzechówka [PRZEPISY NA NALEWKI]
Nalewka z czarnej porzeczki [przepis. Zobacz, jak zrobić nalewkę z czarnej porzeczki
Składniki:
1,5 kg czarnych porzeczek (mogą być mrożone)
700 g cukru
0,5 l spirytusu
0,5 litra wódki
Przygotowanie:
Porzeczki obrać z szypułek, opłukać i osuszyć. Następnie zgnieść, wrzucić do słoja, przesypać cukrem i pozostawić na kilka dni.
Dodać spirytus i pozostawić na około 4 tygodnie. Powstały płyn odlać do osobnego naczynia, zakręcić i zostawić. Do porzeczek dolać wódkę i pozostawić jeszcze na około 4 tygodnie. Następnie odcedzić przez kilkakrotnie złożoną gazę.
Całość zmieszać z odlanym wcześniej płynem i przelać do wyparzonych uprzednio butelek.
Szczelnie zakręcić i leżakować w zaciemnionym i chłodnym miejscu przez około 6 miesięcy.
Nalewka doskonale smakuje podawana w kieliszkach. Jest też wspaniałym dodatkiem do ciast (m.in. nasączania biszkopta) i deserów oraz kawy.