Nalewka z aronii, nalewka z żurawiny, pigwówka, orzechówka [PRZEPISY NA NALEWKI]
Pigwówka - nalewka z pigwy [przepis]. Zobacz, jak zrobić pigwówkę
Składniki:
1 kg mocno dojrzałych owoców pigwy
1 szklanka cukru
3 łyżki miodu
100 ml rumu
0,5 l wódki
sok i skórka z połówki pomarańczy
Przygotowanie:
Pigwę umyć, osuszyć, wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w kawałki, wsypać do słoja i przesypać cukrem. Pozostawić w możliwie ciepłym miejscu na kilka dni.
Dodać miód, rum, wódkę, sok z połówki pomarańczy i obraną skórkę (bez białych fragmentów).
Pozostawić w ciepłym miejscu na około
5 tygodni. Od czasu do czasu potrząsać słojem, aby wszystkie składniki mogły się z sobą połączyć, a cukier się rozpuścił.
Przecedzić przez kilkakrotnie złożoną gazę i przelać do wyparzonych butelek.
Szczelnie zakręcić i leżakować w chłodnym i zaciemnionym miejscu przez około pół roku.