Charakter wybranych przez nas lokali jest bardzo zróżnicowany: od uznanych restauracji fine dining, przez ulubione miejsca bywalców Restaurant Week, po koktajlbar z ambicjami. Warto więc pójść w kilka miejsc i dać się zaskoczyć - podkreśla organizatorka festiwalu Magda Wójcik.
Bohaterem Festiwalu są amuse-bouche – niespodzianki smakowe najlepszych w Polsce Szefów Kuchni, które stanowią wyjątkowe preludium do kulinarnej uczty!
Festiwalowe rezerwacje trwają na stronie Dining Week.
W Krakowie udział w festiwalu Dining Week bierze 15 restauracji
- 4Seasons,
- A'Bracciate Pasta & Wine,
- ALBERTINA Restaurant & Wine,
- Bistro The Hours,
- Del Papa Ristorante,
- Esterante,
- Filipa 18 Food Wine Art,
- Gavi Restaurant,
- Inspiracja,
- Molto,
- Nowy Spichlerz (Tomaszowice),
- Papryczki 5,
- Sąsiedzi,
- Talerz Polish Restaurant,
- William Rabbit & Co - Magic Spot
Dining Week 2022 Kraków. Co przygotowali dla gości szefowie kuchni?
- consomme pomidorowe z bobem, młodą kapustą i jajkiem przepiórczym (A'Bracciate Pasta & Wine),
- smażonego jesiotra, assiette z białego szparaga, sos beurre blanc (4Seasons),
- kremową zupę z perliczki z polskim kimchi (Sąsiedzi),
- dzika z trawą żubrową, kiszonymi szparagami i puree lubczykowym (Nowy Spichlerz),
- filet z kaczki z sosem z brusznicy,
- puree z fioletowej marchewki oraz pączkiem z gorzką czekoladą i porzeczką (Papryczki 5),
- suma z wakame, makaronem z sepią i czosnkiem niedźwiedzim (Bistro The Hours),
- gołąbki z liśćmi morwy (William Rabbit & Co - Magic Spot),
- gęś z sufletem z batata, fioletową marchwią, borowikiem stepowym, kaszą sorgo i demi-glace (Esterante),
- gofra belgijskiego z musem waniliowym i truskawkami (Talerz Polish Restaurant),
- sernik z ricotty z bakaliami, marakują i czekoladą (Del Papa).
Na festiwalu swoje możliwości zaprezentują także restauracje doskonale znane z poprzednich edycji Fine Dining Week
- Albertina
Podczas Dining Weeka Goście mają do wyboru dwa zestawy 3 i 5-daniowe w wersji wege lub mięsnej. W pierwszym zestawie - wege, czekają m.in. szpecle ziemniaczane z kalafiorem, cebulą dymką i karczochami. W drugim natomiast polędwica cielęca z brunatną pieczarką, grasicą i ziemniakiem. - Filipa 18
Szef Kuchni Marcin Sołtys stworzył autorskie menu inspirowane tradycyjną polską kuchnią w nowoczesnej odsłonie oraz regionalnymi produktami z najstarszego targowiska w Krakowie – Starego Kleparza. Wśród festiwalowych propozycji cenionego Szefa Kuchni znalazły się m.in.: kotlet z dzika w sosie jałowcowym i śliwką w winie czy słonecznik na sposób risotto z borowikiem z konfitowanym żółtkiem. Miłośnicy deserów na pewno docenią lody kawowe z likierem. - Gavi Restaurant
Specjalnie na Festiwal, Szef Kuchni przygotował m.in. pstrąga ojcowskiego z pieczonym kalafiorem, skorzonerą i sosem paprykowym czy biodrówkę wieprzową z ziemniakami gratin, glazurowaną marchewką z jabłkiem i sosem z ciemnego piwa.
FLESZ - Wyższe mandaty działają. Kierowcy jeżdżą wolniej
Przejdź do galerii. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
- Złote lata 90. Tak wyglądał Kraków niemal 30 lat temu!
- Odkryte baseny w Krakowie. Pamiętacie Clepardię, Cracovię, Wisłę i Polfę?
- Gdzie wybrać się w niedzielę? Pomysł na jednodniową wycieczkę
- 15 lat temu wielka galeria zmieniła centrum Krakowa. Jak miasto wyglądało bez niej?
- Oto najnowsze hity z kartkówek szkolnych (FOTO)
- Romantyczne miejsca na randkę w Krakowie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?